vineri, 29 martie, 2024

Alimentele contaminate provoaca moartea a 420.000 de persoane in fiecare an la nivel mondial

Distribuie:

Publicat:

Bacterii, virusuri, paraziti si substante chimice nocive: alimentele contaminate, o problema sanitara si socio-economica majora care provoaca in fiecare an moartea a 420.000 de persoane la nivel mondial, se afla in centrul unei conferinte internationale inedite care a inceput marti la Addis Abeba, capitala Etiopiei, relateaza AFP.

„In prezent, este produsa suficienta hrana pentru toata lumea”, insa, pe langa faptul ca este prost distribuita, o parte importanta a acestor alimente „nu este sigura”, a declarat José Graziano Da Silva, directorul general al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), la deschiderea conferintei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca una din zece persoane la nivel mondial se imbolnaveste dupa consumul de alimente contaminate, copiii cu varsta sub cinci ani fiind cei mai afectati de aceasta problema.

Potrivit OMS, consumul de alimente contaminate este cauza a peste 200 de boli, de la afectiuni diareice la cancer.

insa miza este si una socio-economica, deoarece bolile provocate de alimente solicita „extrem de mult sistemele de sanatate” si aduc „prejudicii economiilor nationale, turismului si comertului”, afirma OMS.

Impactul financiar este de 95 de miliarde de dolari (83,5 miliarde de euro) pe an pentru economiile cu venituri mici si medii, potrivit FAO.

„Siguranta alimentara este o chestiune de prima importanta pentru intreaga lume, insa aici, in Africa, impactul acestui flagel este cel mai resimtit”, a afirmat presedintele Comisiei Uniunii Africane, Moussa Faki, subliniind ca o treime dintre victime sunt africane.

Pentru o tara afectata de seceta si foamete, provocarea este de a evita ca populatia sa se indrepte, in lipsa de ceva mai bun, catre surse de apa contaminate de holera sau catre alimente improprii consumului, a declarat Bayuku Konteh, ministrul comertului si industriei din Sierra Leone.

Konteh a avertizat in legatura cu o siguranta alimentara cu doua viteze, cu produse sanatoase destinate exportului si produse improprii destinate consumului pe piata locala.

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reamintit la randul sau ca „siguranta alimentara este legata de numeroase obiective ale dezvoltarii durabile”, intre care lupta impotriva incalzirii globale si a risipei de alimente.

Potrivit FAO, 1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite in fiecare an, in timp ce 815 milioane de persoane sunt subnutrite.

José Graziano Da Silva a insistat asupra importantei utilizarii a „mai putine substante chimice si pesticide in sectorul agricol”, in momentul in care utilizarea unora dintre acestea este din ce in ce mai controversata.

Circa 125 de tari participa la conferinta care se desfasoara marti si miercuri la Addis Abeba, unde sunt prezenti circa 20 de ministri si ministri adjuncti, precum si directori ai autoritatilor sanitare. A.R.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img