joi, 28 martie, 2024

Alimentul care te-ar putea ajuta sa dormi mai bine

Distribuie:

Publicat:

Uita de paharul cu lapte cald inainte de culcare! Un nou studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania a ajuns la concluzia ca exista un alt aliment care te-ar putea ajuta sa dormi mai bine. Iata despre ce este vorba!

Lucrarea, publicata in Scientific Reports, a descoperit o asociere intre consumul regulat de peste si calitatea ridicata a somnului in randul elevilor chinezi, probabil datorita acizilor grasi omega-3 din peste. In mare masura, ca rezultat al acestui somn mai bun din punct de vedere calitativ, copiii au inregistrat si scoruri mai mari la testele de IQ.

Exista o relatie intre consumul de peste si functia cognitiva superioara. Iar oamenii de stiinta au incercat sa demonstreze ca un somn mai bun explica aceasta relatie. De la consumul de peste la un somn mai bun pana la o functie cognitiva superioara. Cercetatorii au rugat 541 de elevi din China, cu vâarstele cuprinse intre 9 si 11 ani, sa isi descrie obiceiurile alimentare, inclusiv cat de des au mancat peste. Intre timp, parintii lor au fost rugati sa raspunda la intrebari cu privire la modelele de somn ale copiilor. Cercetatorii au efectuat apoi teste de IQ in momentul in care copiii au implinit varsta de 12 ani.

Au fost descoperite legaturi intre consumul regulat de peste si calitatea somnului, precum si scorurile ridicate de la testele de inteligenta. Dar se pare ca multe dintre beneficiile cognitive pot fi corelate cu somnul. Oamenii de stiinta banuiesc ca un consum regulat de peste incepand de la o varsta frageda poate fi deosebit de benefic pentru somnul copiilor si functia cognitiva.

In timp ce studiul s-a concentrat pe copii, este destul de rezonabil sa ne gandim ca aceste constatari se pot aplica si in cazul adultilor, fiind citate studii care au aratat ca acizii grasi omega-3 pot altera functiile psihologice la adulti. Consumul de peste chiar si de cateva ori pe luna poate imbunatati functionarea creierului. Iar pestele si acizii omega-3 sunt buni si pentru inima. Cel mai important este sa ai o dieta echilibrata. Chiar daca parintii le-ar putea da copiilor peste o data pe saptamana, tot i-ar ajuta pe cei mici sa beneficieze pe termen lung, mai ales in ceea ce priveste somnul.

sursa: eva.ro
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img