vineri, 29 martie, 2024

Ambasadorul turc se plange de UE: Nu a tratat nicio tara asa cum trateaza Turcia de peste cinci decenii

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeana nu a tratat nicio tara asa cum trateaza, de peste cinci decenii, Turcia, astfel ca, desi aderarea Ankarei la blocul comunitar ramane “obiectiv strategic”, opinia publica este tot mai nemultumita, iar un referendum pentru renuntarea la candidatura nu este exclus, a declarat ambasadorul Turciei la Bucuresti, Osman Koray Ertas.

“Daca va veni un moment in care Guvernul nostru va considera ca este suficient tratamentul care ne-a fost aplicat de mai mult de cinci decenii – nicio alta tara nu a primit un astfel de tratament din partea UE…”, a avertizat diplomatul, intr-un interviu pentru News.ro, intrebat daca ar putea fi convocat un referendum, in viitor, privind aderarea Turciei la UE.

“Daca ni s-ar spune faceti-va temele, deschideti aceste capitole, inchideti aceste capitole, iar in final puteti fi un membru cu drepturi depline, atunci ar fi corect (…). Dar cand spui ca orice am face, nu putem deveni parte a UE, din motive politice – de exemplu din cauza Ciprului, care este o chestiune politica, nu are nimic de-a face cu criteriile – sau pentru ca nu facem parte din spatiul cultural european, pentru ca suntem musulmani, pentru ca suntem prea mari, atunci nu este corect”, a subliniat el.

Oficialul a amintit ca Turcia a facut eforturi enorme pentru a ajunge la standardele europene si ca, din punct de vedere economic, de exemplu, depaseste deja multe tari din blocul comunitar.

“Cea mai vehementa critica pe care o primim din partea UE, in special dupa tentativa de lovitura de stat, o reprezinta problemele din domeniile democratiei si statului de drept. Daca Europa are o problema cu Turcia in aceste domenii, cea mai buna cale de a discuta despre aceasta si de a merge mai departe este deschiderea capitolelor relevante (de negociere – n.red.), adica 23 si 24.

Si le cerem liderilor europeni de ani de zile: haideti sa deschidem aceste capitole, haideti sa vedem ce lipseste din legislatia noastra sau din practica. Adica sa incercam sa rezolvam problemele in totalitatea lor”, a atras el atentia.

Ertas considera ca este vorba si de o problema de comunicare. “Cand partile incep sa se atace reciproc, sa se invinuiasca reciproc, sa foloseasca replici dure una impotriva celeilalte, atunci pierdem si opinia publica”, a spus el.

El a admis ca situatia s-a deteriorat si mai mult dupa tentativa de puci de anul trecut si a criticat reactia statelor UE fata de evenimentele din Turcia.

“Imediat dupa lovitura de stat – si de fapt si lovitura de stat a fost una dintre cele mai mari, daca nu cel mai mare atac terorist din istoria natiunii noastre, pentru ca am pierdut 250 de oameni, iar peste 2.000 au fost raniti – ne-am asteptat, in special din partea aliatilor nostri europeni, sa dea dovada de solidaritate cu natiunea turca, cu Guvernul legitim al tarii noastre.

Ei nu au facut acest lucru. (Mesajul – n.red.) a venit atat de tarziu si atat de slab… In plus, au aratat un interes puternic privind viitorul acestor complotisti, ce se va intampla cu acesti complotisti. Acest lucru a dezamagit profund, nu numai la nivel oficial, ci si in randul opiniei publice”, a explicat ambasadorul.

Iar discursurile dure ale unor oficiali europeni au provocat consternare in randul populatiei turce, considera oficialul.

Ambasadorul a deplans o inasprire a discursurilor privind Turcia, dar si o crestere a tolerantei autoritatilor occidentale fata de actiuni pe care Ankara le considera “socante”, pe fondul campaniei electorale.

In aceste conditii, el a pledat pentru mai multa solidaritate din partea Uniunii Europene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img