joi, 28 martie, 2024

Ana Birchall “Declararea judetului Vaslui “zona defavorizata” este o sansa pentru reducerea decalajelor de dezvoltare fata de alte regiuni din tara sau din UE “

Distribuie:

Publicat:

Deputatul PSD Ana Birchall a adresat o intrebare prim-ministrului Dacian Ciolos, doamnei Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene si doamnei Anca Dragu, ministrul Finantelor Publice, avand ca obiect declararea judetului Vaslui drept “zona defavorizata”.

 In fiecare an, “datele statistice ne arata ca judetul nostru reprezinta o zona defavorizata a Romaniei, care are nevoie de sprijin si ajutor. Consider ca prin includerea judetului Vaslui ca fiind zona defavorizata, vasluienii vor avea o sansa in plus atat in atragerea investitiilor in zona, cat si in absorbtia cu prioritate a fondurilor europene”, arata deputatul PSD in textul intrebarii.

Ana Birchall a subliniat ca a adresat intrebarea mai multor ministere si chiar prim-ministrului, deoarece situatia Vasluiului necesita o politica concertata si articulata, dusa la mai multe niveluri si pe mai multe paliere.

“Judetul Vaslui, pe langa eforturile administratiei locale, are nevoie de sprijin si de la autoritatile centrale. In acest sens, masuri precum impozitul zero pe profitul reinvestit, taxe salariale reduse pentru firmele cu mai mult de 20 de angajati si scaderea TVA-ului la un set de produse si linii de productie specifice din agricultura sunt cateva decizii absolut necesare pentru investitorii din Vaslui. Astfel de masuri pot ajuta la cresterea investitiilor in zona si pot fi oxigenul care sa faca diferenta pentru o zona mai putin dezvoltata si sa reduca decalajele existente la nivel national si european. Avem nevoie de un efort comun si sustinut al autoritatilor centrale si locale care sa ajute inclusiv sistemul privat din Vaslui sa se dezvolte, in primul rand prin recunoasterea judetului drept zona defavorizata, in al doilea rand prin crearea instrumentelor necesare pentru absorbtia puternica de fonduri europene in zona, cu scopul de a creste comunitatile vasluiene si de a le face sustenabile”, precizeaza deputatul PSD.

 In incheiere, deputatul Ana Birchall a concluzionat ca declararea judetului Vaslui drept “zona defavorizata” reprezinta o sansa pentru ca aceasta parte a Romaniei, pe nedrept condamnata la saracie, sa recupereze decalajul faa de alte zone din Romania sau din Uniunea Europeana.

“Un obiectiv important al Uniunii Europene este reducerea decalajelor economice intre regiunile UE, dar si in interiorul tarilor Uniunii Europene. Din acest punct de vedere, se impune ajutorarea judetului Vaslui, recunoscut fiind ca acesta se numarăa printre cele mai defavorizate zone din UE. Pentru acesti oameni avem nevoie de ajutor, printr-o strategie menita sa directioneze fondurile europene in dezvoltarea judetului si prin acordarea de facilitati fiscale pentru investitori, daca vrem sa profitam de potentialul economic al unui judet care nu isi merita locul pe care il are în prezent in economia noastra’, a aratat Ana Birchall.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img