joi, 28 martie, 2024

Anunt IMPORTANT despre IMPOZITUL pe TERENURI! Primariile pot aplica masuri dure

Distribuie:

Publicat:

Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500%, incepand cu al treilea an, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliului local, conform proiectului de Ordonanta pentru modificarea Codului Fiscal publicat pe site-ul ministerului de Finante.

In prezent, orice persoana care are in proprietate un teren agricol, amplasat in intravilanul sau extravilanul unei localitati, datoreaza impozit pe teren, exprimat in lei/hectar, in functie de rangul localitatii, zona si categoria de folosinta.

Exista o exceptie de calcul al impozitului pe teren, respectiv in cazul persoanelor juridice care detin terenuri agri cole situate in intravilanul localitatii, pentru care impozitul se calculeaza in acelasi mod ca in cazul unui teren agricol situat in extravilanul localitatii, daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au prevazut in statut ca obie ct de activitate „agricultura” si au inregistrate in evidenta contabila, pentru an ul fiscal respectiv, venituri si cheltuieli din aceasta activitate.

Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 500%, incepand cu al treilea an, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliului local, se arata in textul proectului.

Terenurile agricole lucrate ar putea fi scutite de la plata impozitului local

Terenurile agricole lucrate se vor scuti de la plata impozitului local, se arata in proiectul de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

‘Se vor scuti de la plata impozitului pe teren terenurile agricole lucrate, iar pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu pana la 100 lei/ha, incepand cu al treilea an, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliului local’, se arata in nota de fundamentare.

Potrivit acestuia, nu se va datora impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole si altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv in domeniul agricol, detinute de persoanele fizice autorizate care obtin venituri din activitatea agricola, precum si de persoanele juridice care indeplinesc anumite conditii.

Conform sursei citate, agricultura si dezvoltarea satului romanesc reprezinta o prioritate absoluta in programul de guvernare. Astfel, spune nota de fundamentare, prin noile politici agricole, sectorul agricol trebuie sa devina un motor de crestere economica si o sursa de locuri de munca pentru populatia din mediul rural.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img