miercuri, 8 mai, 2024

ANUNT pentru TOTI ROMANII. Trebuie sa stii asta

Distribuie:

Publicat:

Directorul general al ANPC Paul Anghel a declarat ca de la inceputul anului au fost inregistrate 2.554 de reclamatii referitorare la serviciile bancare, 170 dintre acestea fiind facute de cei care au luat credite in franci elvetieni.

“De la inceputul anului, Serviciul Produse si Servicii Financiare a primit un numar de 2554 de reclamatii, din care 170 reclamatii ale consumatorilor cu credite in franci elvetieni”, spune Paul Anghel.

El a remarcat o scadere acestora, avand in vedere ca in 2015, 2546 de sesizari au vizat serviciile oferite de banci, 503 fiind ale beneficiarilor de credite in moneda elvetiana.

De altfel, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel se declara convins ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni, adoptata saptamana aceasta de Parlament, “va face dreptate in ceea ce priveste echilibrarea drepturilor cu obligatiile izvorate dintr-un raport juridic care este pana la urma contractul de credit” si va duce la “o asezare in mod echilibrat a raporturilor dintre consumatorul european al anului de gratie 2016 si banca”.

“Asa cum de fiecare data am spus in intalnirile avute atat la comisii la Parlament, cat si in alte ocazii, impartirea riscului intre parti trebuie sa existe: castigam impreuna (creditor-debitor),pierdem impreuna(creditor-debitor)”, apreciaza directorul general al ANPC.

In opinia sa, vidul legislativ existent la momentul incheierii contractelor a creat premisele “dezvoltarii” acestor situatii in care riscul valutar este suportat exclusiv de catre o singura parte, consumatorul, dar care pot fi corectate.

Legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric a fost adoptata, marti, in unanimitate de plenul Camerei Deputatilor, forul decizional. urmand sa mearga la promulgare. Legea prevede o conversie a acestor credite, fara nicio limita de valoare, la cursul istoric de la data semnarii contractului de credit.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca, impreuna cu echipa sa, va analiza Legea conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, cerand inclusiv opinia bancilor.

Intrebat ce spune despre Legea conversiei si alte legi populiste, presedintele Iohannis a raspuns: “Eu nu cred ca este bine sa fac eu acum o apreciere pausala a acestor initiative care, sigur, pot fi denumite unele populiste. Impreuna cu echipa mea, vom lua fiecare act normativ in parte, vom analiza, vom cere opinia si celorlalte parti implicate. De exemplu, cand vorbim despre conversia francilor, cu siguranta voi cere din zona bancara o opinie si, in momentul in care avem o analiza completa pe care o consideram corecta, voi face aprecieri asupra acestor acte normative”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img