joi, 28 martie, 2024

AOAR: Devansarea cresterii salariului minim reprezinta o masura populista

Distribuie:

Publicat:

Reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri din România – AOAR au anunțat, luni, că își mențin neschimbată poziția cu privire la efectele negative înregistrate în economie în urma adoptării unor măsuri administrative discreționare, de natură populistă, precum creșterea sau înghețarea de salarii.

Membrii AOAR au precizat, într-un comunicat de presă transmis luni, că își mențin poziția ținând cont de pozițiile publice exprimate de reprezentanții sindicatelor, de analiștii economici și de oamenii politici în legătură cu posibila înghețare a salariilor din sectorul bugetar în anul 2019.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută Comisiei Europene, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a făcut propunerea de înghețare a salariilor bugetarilor la nivelul din decembrie 2018, astfel încât, anul viitor, să se încadreze în ținta de deficit bugetar de 3%. Fragmentul de scrisoare care include această propunere a fost făcut public sâmbătă de senatorul PNL Florin Cîțu, iar Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor, l-a confirmat. În aceeași zi, Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a prezentat schema de creștere a salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, nu cu 1 ianuarie 2019.

Pentru a-și susține poziția, reprezentanții Asociației au atras atenția asupra încetinirii creșterii economice în anul 2018, de circa 4,4% în prezent, față de nivelul de 5,3% menținut ca premisă la aprobarea primei rectificări bugetare din acest an.

„În astfel de condiții, anunțarea devansării creșterii salariului minim pe economie începând cu 1 noiembrie 2018, față de 1 ianuarie 2019, reprezintă o măsură populistă, arbitrară, afectând negativ sectorul privat, cu deosebire industria prelucrătoare”, au subliniat reprezentanții AOAR.

De asemenea, membrii AOAR susțin că au constatat, cu regret, că prevederile din Programul de guvernare privind îmbunătățirea relației Guvern-mediul de afaceri rămân simple declarații politice, de natură electorală.

„Toate măsurile adoptate de guvernele ce s-au succedat de la 1 ianuarie 2017 au pus la grea încercare companiile, afectând semnificativ încrederea și performanța mediului socio-economic. Pericolul ignorării de către decidenții politici a cererilor fundamentate venite dinspre mediul de afaceri constă în reducerea semnificativă a investițiilor, amplificarea tensiunilor pe piața muncii și o mai accentuată încetinire a creșterii economice”, au afirmat reprezentanții AOAR.

Reprezentanții AOAR au reamintit că au atras atenția că măsurile de creștere a salariilor înainte de revizuirea temeinică a legislației relevante, în multe cazuri contradictorie (modificări frecvențe ale unor prevederi sau solicitarea aplicării unor prevederi în termene scurte, nerealiste), nu-și vor atinge scopul de interes public.

„Dincolo de concurența neloială făcută mediului privat, creșterea salariilor în administrația publică, sănătate și educație, fără aplicarea unor criterii de performantă, nu a dus la o îmbunătățire a acestor servicii pentru firme și cetățeni. (…) În mod deosebit, AOAR dezaprobă lipsa de voință politică în ceea ce privește informatizarea serviciilor publice, contrar declarațiilor și angajamentelor exprese, repetate de către toți decidenții politici. Consecința lipsei informatizării administrației publice și a celei locale este accentuarea presiunilor vizând creșterea numărului de angajați (peste 15.000 de noi angajați în sistemul public în anul 2017), motivată de gradul mare de incărcare”, au mai apreciat reprezentanții AOAR, în comunicatul de presă transmis luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img