joi, 25 aprilie, 2024

APCONS sesiseaza autoritatile in privinta modului de calcul a primei RCA

Distribuie:

Publicat:

Asociația pentru Apărarea Drepturilor și Intereselor Consumatorilor – APCONS a sesizat Parlamentul României, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului cu privire la gravele nereguli existente în modul de calcul a primei RCA, anunță MEDIAFAX.

Asociația oferă exemplul unei asigurări RCA pentru un autovehicul, situație în care a constatat că societatea City Insurance vinde acest produs cu prețul de 268 de lei, iar firma Generali vinde același produs pentru prețul de 2.975 de lei.

În perioada 2015 – 2016, când au mai avut loc astfel de anomalii, vina a fost dată pe lipsa unui cadru legislativ care să reglementeze produsul RCA, legea 132/2017 apărând abia după ample proteste naționale ale transportatorilor, după intervenția Consiliului Concurenței în înghețarea prețului RCA, situație care a condus în final și la destituirea președintelui ASF de la acea vreme.

“Este pentru a două oară în ultimii 4 ani când pentru același produs de asigurare RCA întâlnim diferențe de preț de peste 10 ori. Astfel de anomalii au mai avut loc doar în perioada lui Mișu Negritoiu, atunci când prețul RCA putea valora oricât consideră firma de asigurări, fiind necesară atunci intervenția Consiliului Concurenței pentru înghețarea prețului RCA pentru o perioada de 6 luni de zile. În ciuda faptului că avem o lege care reglementează acest produs, avem o nouă conducere a Autorității de Supraveghere Financiară, avem și tarife RCA de referință calculate semestrial de către firme specializate, cu toate acestea, avem din nou diferențe uriașe de preț pentru același produs, diferențe care nu pot fi argumentate nici din punct de vedere matematic, nici rațional și nici legal”, a declarat Vasile Cazan, președinte APCONS.

În România sunt peste 8 milioane de proprietari de autovehicule direct afectați de lipsa de supraveghere a pieței de asigurări din România, firmele de asigurări sesizând slabă capacitate a consiliului ASF de a impune instituția că unică autoritate în acest domeniu, asigurătorii RCA declanșând o nouă sarabanda a prețului RCA, în același mod în care au procedat și în urmă cu 4 ani.

„Reamintim tuturor factorilor decidenți că pentru acea perioada Consiliul Concurenței a amendat firmele de asigurări din România cu suma de 53 de milioane de euro pentru pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA)”, arată asociația.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img