vineri, 19 aprilie, 2024

Apendicele, “organul inutil”, ar putea avea o functie biologica importanta

Distribuie:

Publicat:

In scoala primara suntem invatati ca unele parti ale corpului, precum apendicele sau maselele de minte, trebuie eliminate pe parcursul vietii, deoarece omul din prezent este mult mai evoluat decat stramosii sai.

In timp ce maselele de minte provoaca multa durere, apendicele este considerat ca fiiind o bomba cu ceas ce poate exploda in orice moment. In cadrul unui nou studiu, este sustinut faptul ca apendicele are de fapt un rol biologic foarte important, noteaza Science Alert. Cercetatorii de la Universitatea Mildwestern au analizat aparitia si disparitia apendicelui la diferite mamifere in decursul a 11 milioane de ani, pentru a descoperi de cate ori a fost indepartat si a inceput sa reapara in timpul evolutiei.

Oamenii de stiinta au descoperit care este functia apendicelui uman

Acestia au descoperit ca organul a evoluat de cel putin 29 de ori in timpul evolutiei mamiferelor. ,,Dovezile puternice ale aparitiei apendicelui fata de cele ale disparitiei acestuia sugereaza ca organul ar putea avea o importanta majora,” afirma echipa. In credintele populare, apendicele uman este considerat o parte a unui organ care juca un rol important in viata oamenilor care au trait cu milioane de ani in urma. Ocazional trebuie indepartat, din cauza posibilitatii ca acesta sa se inflameze.

Timp de multi ani, cercetatorii au incercat sa descopere un rol al apendicelui, iar una dintre teorii se refera la protectia organismului de anumite infectii. In cadrul unui studiu din 2012 a fost descoperit ca oamenii fara apendice erau de patru ori mai predispusi sa se reinfecteze cu Clostridium difficile colitis, infectie bacteriana care provoaca diaree, febra, ameteala si dureri abdominale.

Echipa de cercetatori de la Universitatea Mildwestern a adunat informatii despre prezenta si absenta apendicelui si a altor trasaturi gastrointenstinale regasite la peste 533 de specii de mamifere de pe parcursul a 11.244 de milioane de ani. Acestia au descoperit ca mamiferele care si-au redobandit apendicele aveau o concentratie mai mare de limfoid in cecum. Descoperirea sugereaza ca apendicele ar putea avea un rol important in cadrul sistemului imunitar, acesta stimuland aparitia anumitor tipuri de bacterii benefice din intestine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img