joi, 18 aprilie, 2024

Armuraraiul nu e util doar in boli de ficat

Distribuie:

Publicat:

Milk Thistle este cunoscut in Romania sub numele de ciulinul Mariei (lat. Sylibum Marianum) sau Armurariu. Sunt multe studii care indica faptul ca Milk Thistle ajuta la combaterea anumitor afectiuni. Studiile clinice de pana acum nu au ajuns la o concluzie finala privind eficienta folosirii Milk Thistle in combaterea afectiunilor de mai jos. 

Multiple studii din Europa sugereaza ca Milk Thistle este benefic in tratarea cirozei. In studiile clinice care au avut o durata de pana la 5 ani s-a observat ca Milk Thistle a imbunatatit functiile hepatice si a redus numarul de decese la pacientii cu ciroza hepatica. Desi aceste rezultate sunt promitatoare, cele mai multe studii au fost slab organizate. Sunt necesare mai multe cercetari inainte de a putea face o recomandare solida. 

Mai multe studii au concluzionat ca in cazul hepatitei cauzate de virusi sau alcool, Milk Thistle ajuta la imbunatatirea functiilor ficatului. Cu toate acestea, cele mai multe studii au fost mici si slab concepute. Sunt necesare mai multe cercetari inainte de a putea face o recomandare solida. Cercetarile privind beneficiile Milk Thistle in cazul hepatitei acute virale nu au furnizat rezultate clare, drept pentru care Milk Thistle nu poate fi recomandat pentru aceasta afectiune fatala. 

Milk Thistle a fost folosit in mod traditional pentru a trata intoxicatiile cu ciuperca Amanita phalloides. Cu toate acestea nu exista suficiente studii efectuate pe oameni care sa sustina acest beneficiu. CANCER Exista studii de laborator care sustin ideea ca silimarina si silibinul din Milk Thistle reduc dezvoltarea cancerului de san, de col uterin si a prostatei. Exista de asemenea un raport clinic al unui pacient cu cancer la ficat a carui stare s-a imbunatatit in urma tratamentului cu Milk Thistle. Cu toate acestea este prematur sa se traga o concluzie ferma in urma acestui raport. In plus efectele n-au fost cercetate prin studii clinice majore. 

Un numar mic de studii sugereaza posibile imbunatatiri ale controlului glicemiei la pacientii cu ciroza hepatica si diabet zaharat. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice suficiente pentru a recomanda Milk Thistle in tratarea aceastor afectiuni. Un preparat pe baza de plante care contine si Milk Thistle ar putea fi eficient in reducerea simptomelor de dispepsie functionala. Cu toate acestea, Milk Thistle nu a fost cercetat separat pentru tratarea acestei afectiuni. 

Desi cercetarile efectuate pe animale si in laborator sugereaza rezultate pozitive in scaderea colesterolului, studiile clinice efectuate pe oameni nu au furnizat rezultate clare. Sunt necesare studii suplimentare inainte de face o recomandare ferma. Mai multe studii sugereaza beneficiile aduse de Milk Thistle in tratarea sau prevenirea deteriorarii ficatului. Deteriorare cauzata de medicamente sau substante chimice toxice. Rezultatele acestei cercetari nu sunt clare, iar cele mai multe studii au fost prezentate salb. Prin urmare nu exista dovezi stiintifice suficiente pentru a recomanda Milk Thistle in tratarea acestor afectiuni. Un preparat pe baza de plante care contine si Milk Thistle poate fi eficient in reducerea simptomelor menopauzei. Cu toate acestea, Milk Thistle in particular nu a fost cercetat pentru aceasta afectiune.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img