miercuri, 24 aprilie, 2024

Asociaţia Novapolis şi Primăria Constanţa au participat la vizita de lucru privind migraţia şi provocările Agendei 2030 din Lampedusa, Italia

Distribuie:

Publicat:

La începutul lunii octombrie, Asociaţia Novapolis – Centrul de Analize şi Iniţiative pentru Dezvoltare şi Primăria Municipiului Constanţa au participat în calitate de parteneri la o serie de activităţi derulate în cadrul proiectului "Snapshots from the borders – Small towns facing the global challenges of Agenda 2030", cofinanţat de Uniunea Europeană prin programul DEAR.

Între 02 octombrie – 07 octombrie 2021, delegaţia română a fost prezentă în Lampedusa, Italia unde a participat la ceremonia de comemorare a celor 368 de migranţi, femei, copii şi bărbaţi, care şi-au pierdut viaţa în noaptea de 3 octombrie 2013, într-un naufragiu în largul coastei insulei Lampedusa.

În această perioadă a avut loc în acelşi timp şi ultimul modul în format hibrid, faţă în faţă şi online, al Şcolii Internaţionale privind Migraţia, tranziţia către sustenabilitate şi migratia, reducerea consumerismului, Agenda 2030, dezvoltarea parteneriatelor cu sectorul privat pentru reducerea inegalităţilor şi schimbarea climatică fiind doar câteva din temele abordate în cadrul sesiunilor la care fost prezenţi delegaţii români.

Mai mult, cu prilejul acestei deplasări a fost organizată şi întâlnirea de coordonare a proiectului Snapshots from the Borders unde s-a discutat despre activităţile şi rezultatele proiectului, despre planurile de viitor şi modalităţile de cooperare pentru a continua munca în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii în beneficiul tuturor, cu respect, solidaritate şi toleranţă.

Cu această vizită de lucru, în data de 3 octombrie 2021, la 3.15 dimineaţa, reprezentanţii Asociaţiei Novapolis şi Primăriei Constanţa şi reprezentantul Universităţii Ovidius din Constanţa au adus un omagiu victimelor la memorialul "O Nouă Speranţă" (Nouva Speranza) – un simbol şi un mesaj de solidaritate, toleranţă şi umanitate pentru migranţii şi refugiaţii din întreaga lume.

Totodată, în cursul zilei aceştia au fost alături de migranţii care au supravieţuit naufragiului din 3 octombrie 2013, de elevi din şcolile italiene şi de autorităţi publice locale pentru a ţine un moment de reculegere la Poarta Europei. Alături de partenerii de proiect, autorităţi locale şi comunitatea din Lampedusa au mers apoi la locul naufragiului, la aproximativ 1,6 km de Portul Lampedusei, pentru a comemora victimele şi pentru a participa la depunerea unei coroane de flori în mare de către domnul Salvatore Martello, primar al Lampedusei, în amintirea migranţilor care şi-au pierdut viaţa în drumul lor spre o soartă mai bună.

În zilele următoare ale vizitei de lucru, a avut loc turul "moştenirii" proiectului Snapshots from the Borders (muzeul şi expoziţia privind migraţia, monumentul dedicat migranţilor etc.) şi prezentarea doamnei Caterina Famularo, fostă directoare a Centrului de Primire a Migranţilor la debarcaderul "Favaloro", locul unde sunt aduse bărcile migranţilor salvaţi şi locul în care aceştia primesc ajutor şi asistenţă.

În ultima zi în Lampedusa, a fost vizitat cimitirul insulei unde sunt îngropaţi zeci de migranţi şi a avut loc reuniunea de la "Madonna di Porto Salvo" unde cei prezenţi au discutat cu domnul Vito Fiorino, cel care a salvat mulţi dintre migranţii implicaţi în naufragiul din 3 octombrie.

Migranţii sunt oameni, nu cifre şi statistici. Trebuie să acţionăm pentru protejarea oamenilor în primul rând, nu a graniţelor!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img