joi, 18 aprilie, 2024

Asociaţii ale societăţii civile din Ungaria cer o prezenţă puternică de observatori la alegerile din 3 aprilie

Distribuie:

Publicat:

Douăzeci de organizaţii ale societăţii civile din Ungaria au făcut apel la o prezenţă puternică a observatorilor internaţionali la alegerile legislative din 3 aprilie, relatează joi dpa.

"Alegerile din Ungaria din 2022 vor fi unul din cele mai importante teste de stres pentru democraţia din Europa şi din UE", susţin asociaţiile într-o scrisoare făcută publică joi de Comitetul Helsinki din Budapesta.

Guvernul premierului Viktor Orban a pus deja sub semnul întrebării corectitudinea viitorului scrutin prin abuzul de resurse publice, printr-o retorică agresivă şi xenofobă şi cu un peisaj mediatic proguvernamental, notează organizaţiile, potrivit Agerpres.ro.

Aceste tendinţe s-au agravat semnificativ din 2018, când au avut loc ultimele alegeri, afirmă autorii documentului.

Reîmpărţirea circumscripţiilor, dominaţia totală a partidului de guvernământ Fidesz asupra media şi publicităţii şi noile legi care favorizează cumpărarea de voturi şi înregistrarea domiciliului la adrese false au creat temeri că alegerile din aprilie ar putea fi umbrite de fraude.

Organizaţiile societăţii civile cheamă oficiul pentru drepturile omului ODIHR (Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului) al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) să trimită o misiune de observare electorală completă în Ungaria. ODIDHR nu a înfiinţat până acum o astfel de misiune pentru nicio ţară a UE.

"Acest lucru ar creşte în mod semnificativ încrederea publicului în procesul electoral şi ar susţine corectitudinea procesului democratic", conchid autorii scrisorii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img