vineri, 29 martie, 2024

Asocierea alimentara pe care o facem des imbolnaveste ficatul si creste riscul de cancer

Distribuie:

Publicat:

Traditionalii mititei consumati la iarba verde, intrati in cultura romanilor ca adevarate delicatese, trebuie consumati cu masura si doar daca sunt facuti din ingrediente verificate, iar asocierea lor cu bauturile alcoolice nu este deloc benefica pentru ficat si digestie, avertizeaza medicii.

Micii se prepara din carne tocata, in amestec (porc cu vita  sau vita cu oaie) sau provenind de la un singur animal, maturata cu supa de oase, adios de grasime, condiment, afanatori (bicarbonat de sodiu), uneori cu adaos de texturate de soia sau fosfati – care sunt complet nesanatosi -, coloranti si conservanti cu potentiale efecte cancerigene.

Frigerea lor incompleta poate duce la contaminarea cu Trichinella spiralis, un parazit care poate duce la aparitia unei boli grave numita trichineloza, potrivit adevarul.ro. Aceasta se manifesta prin diaree abundenta, insotita de voma, dureri abdominal, febra, conjunctivita, urticarie si dureri musculare generalizate.

Exista insa si forme extrem de grave ale acestei boli, care au loc atunci cand larvele invadeaza plamanii, inima sau sistemul nervos central. In general, mititeii sunt indigesti din cauza cantitatii foarte mari de grasime animala (peste 20%), bogata in acizi grasi saturati, care pot declansa probleme cardiovasculare. De asemenea, mititeii au densitate calorica mare, contribund la aparitia supraponderalitatii si a obezitatii.

Atunci cand sunt fripti pe gratarul cu foc direct devin toxici din cauza arsurii si a contaminarii cu hidrocarburi policiclice aromate. Asocierea micilor cu paine si bere inrautatesc si mai mult digestia, putand provoca steatoza hepatica, asa-numitul ficat gras. De asemenea, consumul excesiv de mici poate duce la cresterea riscului de aparitie a anumitor forme de cancer, cum este cel de vezica, de pancreas sau cel de colon, a pancreatitelor acute sau cronice. Micii contin cantitati mari de sare, fiind contraindicati persoanelor obeze, hipertensive, diabeticilor, celor cu boli hepato-renale sau dislipidemie. Totusi, micii pot fi conumati cu moderatie, sporadic, atunci cand suntem siguri de compozitia lor, cu mustar natural si cu cantitati moderate de vin rosu, fara sulfiti, in felul acesta scazandu-le toxicitatea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img