vineri, 19 aprilie, 2024

Astazi sarbatorim Ziua Europei – Istorie, simboluri si evenimentele pregatite in Romania

Distribuie:

Publicat:

In fiecare an, la 9 mai se serbeaza Ziua Europei, ramasa in istorie si sub numele de “Ziua Schuman”.

Lansarea celei mai mari expozitii stradale de idei exprimate grafic cu privire la viitorul Uniunii Europene si la asteptarile de la viitorul Parlament European, eveniment organizat cu prilejul Zilei Europei pe esplanada din fata Bibliotecii Centrale Universitare din Bucuresti, 9 mai 2014.

La 9 mai 1950, la cinci ani de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ministrul francez de externe, Robert Schuman, in cadrul unui discurs tinut la Paris, propunea plasarea productiei de carbune si otel sub controlul unei autoritati comune, pentru a se controla in acest fel productia de armament si posibilitatea ca un viitor conflict militar sa poata fi evitat, potrivit europa.eu. Propunerea lui Robert Schuman este considerata a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.

Dand curs apelului lui Robert Schuman, statele Beneluxului si Italia s-au alaturat Frantei si Germaniei si, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) intre Germania, Franta, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economica Europeana (CEE), cunoscuta si ca Piata Comuna, si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA, astazi EURATOM). Atat Tratatul de la Roma, cat si Tratatul CEEA au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

Pe parcurs, procesul de integrare economica a fost acompaniat de procesul de integrare politica a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de constructie europeana s-au alaturat Irlanda, Marea Britanie si Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania si Portugalia (1986), Suedia, Austria si Finlanda (1995), in 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria, in 2007, Bulgaria si Romania si in 2013, Croatia.

Robert Schuman (1886-1963) a fost ministru de finante, apoi prim-ministru in 1947, ministru al afacerilor externe in perioada 1948-1952 si din nou ministru de finante in perioada 1955-1956. Intre 1958 si 1960, a fost presedinte al Parlamentului European.

Decizia serbarii Zilei Europei in fiecare an, la 9 mai, a fost luata de Consiliul European de la Milano, din 1985.

Pentru marcarea acestei zile, institutiile UE cu sediul la Bruxelles si Strasbourg isi deschid portile pentru public la inceputul lunii mai. De asemenea, birourile locale ale UE din Europa si din intreaga lume organizeaza diverse activitati, cetatenii fiind invitati sa participe la vizite, dezbateri, concerte si alte evenimente, pentru a sarbatori Ziua Europei si pentru a afla mai multe despre UE, potrivit europa.eu.

Ziua Europei, sarbatorita in Romania

Evenimente ce vor marca Ziua Europei in Romania, sunt organizate atat la Bucuresti, cat si alte orase ale tarii.

Si in acest an, reprezentanta Comisiei Europene in Romania, alaturi de 11 ambasade si institute culturale reprezentand state membre ale Uniunii Europene, invita publicul larg sa sarbatoreasca Ziua Europei in cele mai importante statii de metrou din Bucuresti. In cadrul evenimentului “Metro Europe”, 11 statii de metrou vor fi amenajate si semnalizate cu insemne ale statelor membre UE, fiind organizate expozitii, oferirea de materiale informative privind cultura si traditiile unor tari europene, recitaluri muzicale, proiectii de videoclipuri, spectacole de strada, tombole etc.

Unul dintre cei mai titrati violonisti ai Republicii Moldova, Ilian Garnet alaturi de dirijorul clujean Vlad Agachi si Young Famous Orchestra, va sustine la Cluj, sub numele “Eu sunt Europa”, un concert de exceptie.

Un alt eveniment, cu titlul “ImprEUna in EuROpa – Unitatea si diversitatea stilului de viata european” organizat de Centrul Europe Direct Bucuresti si Institutul European din Romania (IER), se va desfasura in aer liber, in Piata Universitatii din Bucuresti.

Evenimentul, in care sunt implicati elevi si profesori de la licee reprezentative pentru cateva state membre UE, propune un mozaic european de traditii culturale specifice: muzica traditionala si dansuri folclorice, degustare de produse culinare, quiz-uri pe subiecte europene, harta interactiva a UE, face painting cu steagurile tarilor europene, flash mob si un puzzle european. Totodata, vor fi organizate si standuri cu materiale informative despre UE, beneficiile UE pentru cetateni si avantajele studiilor europene.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img