marți, 16 aprilie, 2024

Atelier de măşti populare la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad – FOTO

Distribuie:

Publicat:

În plină criză COVID 19 cultura noastră tradițională s-a regăsit din nou la Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad. La invitația muzeografului Alina Butnaru, un bun susținător al tradițiilor noastre românești elevi şi cadre didactice s-au reunit la acest atelier interactiv dornice de a dezlega misterul măştilor populare româneşti folosite încă de pe timpurile dacilor liberi. Măştile populare pierzându-şi în timp rolul iniţial de apărare contra spiritelor rele, acum folosite doar pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Sărbătorile de iarnă la români, o îmbinare a tradițiilor și obiceiurilor – unele venite din perioada precreștina – încep cu Sf. Andrei și se încheie cu Sf. Ioan.

Atelierul de lucru “Măștile tradiționale românești, pentru sărbătorile de iarnă", organizat pe data de 27 noiembrie 2021, la Muzeul "Vasile Pârvan", s-a desfășurat sub semnul tradițiilor și obiceiurilor de iarnă. Pe parcursul a trei ore, participanții (de la școlile gimnaziale „Principesa Elena Bibescu”, Clubul Copiilor „SPIRU HARET” și ,,Manolache Costache Epureanu” din Bârlad) s-au aflat sub îndrumarea domnului profesor Dan Horgan – artist plastic şi popular, care a făcut mai plăcută asimilarea de către participanți a elementelor de teorie și practică legate de confecționarea măștilor, dar și a doamnei profesoare și artist plastic Mihaela Stoian. 

       Măștile realizate de copii în cadrul acestui atelier se vor regăsi în cadrul expoziției „Spirit românesc”, din perioada 11 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022, expoziție ce va cuprinde și lucrările copiilor participanți la atelierul „Spirit românesc”, realizate sub îndrumarea domnului profesor și artist plastic Valentin Stoian, precum și un moment artistic susținut de copiii ce au participat la atelierul „Dansul din străbuni”, moment pregătit sub îndrumarea domnișoarei Elena Stegaru – instructor de dans popular (reprezentantă a Casei de Cultură din Berești) și prezentat la vernisajul expoziției amintite.

         „Sperăm ca prin intermediul și a acestui gen de activități, să reușim să menținem și să ducem mai departe tradițiile și obiceiurile românești. Doresc să mulțumesc copiilor, doamnelor și domnilor profesori, pentru frumoasa colaborare și dăruire.” a declarat d-ra muzeograf Alina Butnaru

Elevii Bianca Cordaș, Iustina Caloian, Mihaela Mîță și Rebecca Vlășceanu, Evelin Elena Zaldea, Diana Bontea, Iulian Murgeanu, Iulian Robert Dumitran, s-au bucurat să descopere, prin această activitate, informații noi despre măștile tradiționale româneşti folosite pe timpul sărbătorilor de iarnă. 

„Aceşti minunaţi copii au avut ocazia să-și demonstreze îndemânarea și priceperea, realizând câteva măști înfățișând diferite expresii care mai de care mai hazlie. Din nefericire aceste obiceiuri sunt pe cale de dispariție și mulți dintre tineri nici nu le cunosc” a declarat Mihaela Stoian prof. Educaţie plastică de la Şcoala gimnazială ,,Manolache Costache Epureanu” din Bârlad.

„Satul nostru românesc şi-a păstrat neîntinate tradiţiile cu un caracter străvechi care alcătuieşte o adevărată conştiinţă comună, lumea plină de mister şi cu înţelesuri parcă numai de el ştiute. Aici, activitatea de zi cu zi a ţăranului român decurge sub semnul tradiţiilor magico-religioase a satului românesc, ce este adânc întipărită în sufletul ţăranului român. După calendarul acestor activităţi se desfăşoară şi celelalte activităţi cotidiene. Să sperăm la o reînviere ale acestor obiceiuri care sunt actul nostru de identitate în spaţiul european a declarat prof. drd. Dan Horgan.

 

                                                                                                   

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img