vineri, 29 martie, 2024

ATENTIE! Alimentele care iti pot afecta rinichii, favorizand aparitia pietrelor – Le consumi zilnic

Distribuie:

Publicat:

Rinichii joacă un rol vital, deoarece, zilnic, filtrează substanţele reziduale din sânge. Cu toate acestea, anumite alimente pot provoca pietre la rinichi şi împiedică aceste organe să funcţioneze corect.

O piatră la rinichi este o masă dură de minerale şi săruri, de obicei calciu şi oxalaţi, care se formează în zona rinichilor. Anumite alimente şi băuturi conţin substanţe chimice care pot duce la formarea acestor cristale care devin dureroase uneori. Dacă ai avut vreodată o piatră la rinichi, cu siguranţă îţi aminteşti. Durerea poate fi insuportabilă şi persistă până când piatra minusculă trece prin tractul urinar şi iese din corp.

Pentru mulţi, pietrele la rinichi revin de-a lungul vieţii. În cazul a aproximativ jumătate dintre persoanele care au avut o piatră la rinichi, se formează o alta la în lipsa unor măsuri preventive. În principal, trebuie respectată o dietă diversă şi nu trebuie făcut exces de alimente care favorizează apariţia pietrelor la rinichi.

Carnea

Cei care au o dietă bogată în proteine riscă să aibă probleme cu rinichii, deoarece reziduurile de proteine sunt greu de eliminat din organism în mod eficient, potrivit clickpentrufemei.ro. Carnea este, de asemenea, bogată în acid uric, o cauză frecventă a formării calculilor renali pe bază de acid uric.

Sardinele

Dacă eşti predispus la pietre la rinichi alcătuite din acid uric, este nevoie să reduci consumul de alimente bogate în purine, compuşi organici care cresc nivelul de acid uric. Sardinele îşi aduc un plus de purine, deci este mai bine să le eviţi.

Cofeina în exces

Dacă obişnuieşti să bei mai des cafea,ceai sau sucuri acidulate, află că acestea pun presiune pe rinichii pot duce la apariţia pietrelor la rinichi datorită cantităţii mari de calciu ajunse în urină. Un alt risc la care te expui dacă aci exces de cafeină este să suferi de insuficienţă renale din cauza efectului stimulantor al acesteor băuturi care pot obosi rinichi.

Băuturile carbogazoase

Sucurile, sifonul, băuturile energizante cresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi şi chiar te pot pune în pericol de a face boli renale. Băuturile carbogazoase cu cafeină au un conţinut ridicat de fosfaţi, o altă substanţă chimică, oxalat de calciu care poate favoriza formarea de pietre la rinichi. Ca alternativă, dacă nu poţi bea doar apă, alege fructe de pădure congelate, citrice sau suc natural de afine, rodie.

Sarea

O cantitate mică de sodiu este necesară, dar sarea în exces favorizează retenţia de apă, ceea ce înseamnă că sodiul în cantitate mare nu este eliminat din corp, iar rinichii şi tensiunea arterială sunt periclitate. O dietă bogată în sodiu poate duce la acumularea de calciu în urină, ceea ce pune corpul în pericol de a dezvolta calculi renali din oxalat de calciu. Fii mai atent când comanzi mâncare la restaurant şi citeşte etichetele atunci când faceţi cumpărături alimente pentru a nu exagera cu sarea!

Produsele lactate

Mănâncă produse lactate, deoarece acestea sunt bogate în calciu şi te ajută să ai oase puternice. Cu toate acestea, pentru cei predispuşi la pietre la rinichi, calciul în exces nu este indicat. De fapt, creşte excreţia de calciu în urină, îngreunează eliminarea reziduurilor şi încurajează formarea pietrelor la rinichi.

Alimentele bogate în oxalaţi

Există mai multe tipuri de pietre la rinichi. Cel mai frecvent se formează cei din oxalat de calciu atunci când calciul din urină se combină cu oxalaţi, substanţe chimice care se găsesc în mod natural în mai multe alimente. Oricine a avut pietre la rinichi ar trebui să evite alimentele bogate în oxalat. Acesta este dificil, deoarece multe alimente bogate în oxalat sunt pe bază de plante, care sunt de fapt cele mai sănătoase. S-ar putea să fie imposibil să le elimini complet de aceea este indicată o reducere a cantităţii de spanac, migdale, caju, cartofi, sfeclă, cacao, cereale, îndulcitori Stevia şi cartofi dulci.

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img