vineri, 26 aprilie, 2024

ATENTIE: Factorii care provoaca leziuni hepatice – Cum iti poti regenera ficatul

Distribuie:

Publicat:

Ficatul este un organ mare care se găsește în partea dreaptă sus a abdomenului. Are mai multe funcții care sunt esențiale pentru sănătatea întregului organism.

Iată ce roluri importante are în organism:

Detoxifiere. Ficatul descompune medicamentele, alcoolul și alte substanțe nocive pentru a le elimina din sânge;

Producția de bilă. Ficatul produce o substanță numită bilă care vă ajută să digerați grăsimile și să absorbiți vitaminele din alimentele pe care le consumați;

Stocare a energiei. Ficatul poate stoca glucoză suplimentară sub formă de glicogen, care poate fi transformat înapoi în glucoză atunci când aveți nevoie de energie suplimentară.

Mai multe substanțe și afecțiuni vă pot afecta ficatul și pot duce la cicatrici. Când țesutul cicatricial se acumulează în ficat, acesta poate înlocui țesutul hepatic sănătos. Aceasta înseamnă că ficatul trebuie să lucreze mai mult pentru a-și face treaba.

În stadiile incipiente, poate fi posibilă inversarea leziunilor hepatice, scrie doctorulzilei.ro. De fapt, există mai multe modalități prin care vă puteți ajuta ficatul să se ”odinească” și să preveniți daunele permanente.

Ce factori provoca leziuni hepatice?

Alcoolul este un factor important în afectarea ficatului. În timpul consumului moderat de alcool, enzimele din ficat acționează pentru a descompune în mod eficient alcoolul. Însă, atunci când beți prea mult alcool, acesta nu poate fi descompus la fel de repede.

Alcoolul și produsele sale secundare pot deteriora celulele hepatice și pot duce la creșterea inflamației în ficat. Alcoolul poate inhiba, de asemenea, descompunerea grăsimilor, ducând la acumularea de grăsimi în ficat (ficat gras).

Alcoolul nu este singurul factor care poate duce la afectarea ficatului. Alte cauze potențiale ale afectării ficatului includ:

infecții care afectează ficatul, cum ar fi hepatita A, hepatita B și hepatita C;

afecțiuni autoimune, cum ar fi hepatita autoimună și colangita biliară primară;

acumularea excesului de grăsime în ficat care nu are legătură cu consumul de alcool (boala ficatului gras nonalcoolic);

unele tipuri de medicamente sau suplimente, inclusiv acetaminofen, anumite antibiotice;

afecțiuni genetice, cum ar fi hemocromatoza și boala Wilson;

expunerea la substanțe chimice industriale;

cancer la ficat sau cancer care începe în altă parte și se răspândește în ficat (metastaze hepatice).

Din fericire, există pași pe care îi puteți urma pentru a vă îmbunătăți sănătatea ficatului sau pentru a preveni apariția leziunilor hepatice:

continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img