miercuri, 24 aprilie, 2024

Atentie! Rosii toxice in magazine

Distribuie:

Publicat:

Experții români din facultățile de agronomie atrag atenţia că în pieţele româneşti sunt mari cantităţi de roşii din import care sunt toxice pentru organismul uman. Cum majoritatea roșiilor pe care le găsim pe tarabe sunt aduse din afara ţării, acestea sunt întreținute cu ajutorul unor chimicale, pentru trebuie să reziste unui drum lung, potrivit playtech.ro. În ultimii 5 ani, au crescut extrem de mult importurile de roşii . Cele mai multe provind din Turcia, Italia şi Spania. Când clienții aduc legumele acasă pot descoperi fie că au un gust ciudat, fie că aspectul e neobișnuit.

La Oradea, spre exemplu, o femeie a cumpărat roşii dintr-un supermarket și a observat că aveau un conținut ciudat: „Am rămas uimiţi, aşa ceva nu am văzut în viaţa mea. Am avut impresia că e vierme. Şi m-am uitat: stai, mă, asta nu e vierme, că are şi verde, ceea ce înseamnă că încolţeşte, e destul de încolţită. Şi zilele trecute mi-a mai povestit cineva c-a luat din altă parte exact aşa”, explică femeia într-unreportaj realizat de ProTV. Fructele şi legumele care conțin seminţe încolţite ne pot îmbolnăvi, avertizează specialiştii consultați de Pro TV, pentru că acestea acumulează o substanţă numită solanină, toxică pentru oameni.

Găsim, însă, nu numai roșii cu o astfel de problemă, spune profesorul Radu Șumalan de laUniversitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, secția fiziologie vegetală. „Fenomenul nu este unul singular, se întâmplă frecvent la roşii, dar şi la alte specii – castraveţi, poate să apară la pepene, la măr. Condiţiile de mediu, condiţiile în care sunt păstrate, din cauza trecerii bruşte de la o temperatură scăzută la o temperatură ridicată, sămânţa iese practic din stadiul acela de latență şi intră în proces de germinare.” Radu Șumalan, profesor fiziologie vegetală.

În funcție de concentrația solaninei și de cantitatea care a ajuns în corpul nostru, putem să ne simțim deshidratați. În cazuri grave, se poate ajunge la insuficiență renală, spune doctorul Virgil Musta, purtător de cuvânt Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. G.H.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img