joi, 18 aprilie, 2024

Atentie unde mancati in Iasi! S-au gasit zeci de kilograme de carne expirata intr-un fast-food din Iasi. Autoritatile nu au mai vazut asa ceva pana acum

Distribuie:

Publicat:

Comisarii pentru protectia consumatorilor au ramas socati de ceea ce au gasit • Alimentele ar fi fost folosite pentru prepararea mancarurilor, iar apoi vandute clientilor • Amenzile aplicate au fost drastice, iar toata cantitatea cu nereguli a fost retrasa definitiv de la comercializare

Ultimele controale derulate de inspectorii din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Iasi in domeniul alimentatiei publice au scos la iveala grave nereguli in urma carora au fost aplicate sanctiuni.

Daca problemele din aceste unitati alimentare din Iasi nu ar fi fost descoperite la timp, iesenii ar fi riscat din nou sa se imbolnaveasca, cum a fost in cazul Agapa, dupa ce 134 de ieseni au ajuns la spital la scurt timp de la consumul de produse de tip fast-food din aceasta locatie.

Fast-food-ul unde s-a gasit pui expirat avea sute de clienti zilnic in mai multe locatii din Iasi. Toti cei care cumparau produsele vandute in tot orasul ar fi riscat sa se imbolnaveasca daca ar fi consumat shaorma, sandwich sau produse cu sosuri. Zeci de kilograme de carne expirata si cascaval tinut in conditii improprii au fost retrase definitiv de la comercializare si au fost distruse.

Amenzi de 21.000 de lei pentru produse expirate

Inspectorii pentru protectia consumatorilor au demarat in ultima saptamana o ampla campanie de verificare a tuturor unitatilor alimentare din municipiu, dar si din judet. Controalele au fost demarate din cauza valului de caldura din aceasta perioada, dar si ca urmare a aparitiei cazurilor de imbolnaviri dupa ce mai multi ieseni au consumat de la fast-food-ul Agapa diverse produse alimentare. In urma verificarilor, comisarii au constatat ca iesenii au fost din nou in pericol si riscau sa ajunga la spital.

Mai multi comercianti care vindeau produse de tip fast-food au fost amendati cu 21.000 de lei pentru ca foloseau ca materie prima produse expirate sau nu le depozitau in conditii optime pentru a fi utilizate in prepararea diverselor mancaruri ce erau mai apoi consumate de clienti.

Un operator economic ce detine mai multe fast-food-uri in municipiu a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 10.000 de lei pentru ca folosea cateva zeci de kilograme de pui expirat ca materie prima, iar o alta firma a primit amenda in valoare de 4.000 de lei pentru ca branzeturile si cascavalul erau tinute la caldura.

"Acestea trebuiau depozitate in frigider, la temperaturi optime pentru a fi comercializate sau utilizate pentru pregatirea anumitor produse ce urmau a fi comercializate. Noi le-am gasit pe rafturi, ceea ce nu este in regula. Am aplicat amenzi si pentru lipsa etichetarii alergenilor sau lipsa verificarii metrologice", sustine Alexandru Hordila, comisar-sef al CJPC Iasi.

La nivelul regiunii Moldovei, comisarii pentru protectia consumatorilor au aplicat, in domeniul alimentatiei publice, 159 de sanctiuni in valoare de 141.000 de lei.

 Atentie de unde cumparati produse din carne!

La inceputul lunii mai, 134 de persoane, inclusiv copii sub varsta de 10 ani, au ajuns la spital dupa ce au consumat sandwich crispy la lipie sau bulca cu snitel de pui, cartofi prajiti, cu sos de maioneza si ketchup sau shaorma la lipie. Din cei 134 veniti la Spitalul de Boli Infectioase, 71 au fost internati.

Conform inspectorilor Directiei de Sanatate Publica Iasi, rezultatele analizelor de laborator au aratat ca bacteria Salmonella era prezenta in preparatele vandute de Agapa. Specialistii atrag atentia iesenilor care consuma produse din aceste unitati alimentare. Pentru a achizitiona produse de tip fast-food care sa nu le puna sanatatea sau poate chiar viata in pericol, consumatorii trebuie sa tina cont de mai multe sfaturi.

Astfel, la cumpararea produselor din carne/carne tocata sa acorde atentie deosebita la aspectul produsului, sa urmareasca modul de etichetare, sa nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum si a ingredientelor alergene, sa refuze produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare, sa refuze produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img