miercuri, 24 aprilie, 2024

Au fost inventate enzimele artificiale ce distrug bacteriile cu ajutorul luminii

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii din cadrul Universitatii RMIT au dezvoltat un tip de enzime artificiale care utilizeaza lumina pentru a distruge bacteriile. Aceste enzime artificiale ar putea intr-o zi sa fie utilizate impotriva infectiilor, dar si pentru eliminare bacteriilor din spatiile publice mari, precum spitalele. Enzimele artificiale sunt realizate din nanorozi ce sunt de 1.000 de ori mai mici decat grosimea firului de par. Phys noteaza ca ''NanoZimele'' utilizeaza lumina pentru a crea specii reactive la oxigen ce distrug si ucid bacteriile. 

Au fost inventate enzimele artificiale ce distrug bacteriile cu ajutorul luminii. Principalul cercetator, prof. Vipul Bansai, a afirmat ca NanoZimele ofera o alternativa uimitoare proceselor naturale de distrugere a bacteriilor. ''De cativa ani am incercat sa dezvoltam enzime artificiale care pot lupta cu bacteriile, in timp ce ofera posibilitatea controlarii infectiei prin intermediul unor ''declansatori'' si ''stimuli'' externi,'' a declarat Bansai. 

''Nanozimele sunt enzimelele artificiale ce combina lumina cu umiditatea pentru a provoca reactiile biochimice ce produc radicalii OH ce duc la dezintegrarea bacteriei. Activitatea antibacteriana naturala nu raspunde la declansatorii externi precum lumina,'' adauga el.  Nanozimele se activeaza intr-o solutie ce imita fluidul dintr-o rana. Aceasta solutie putand fi pulverizata pe orice suprafata. Toaletele publice, locuri cu un nivel crescut de bacterii, sunt o alta locatie importanta pentru utilizarea NanoZimelor, iar cercetatorii considera ca tehnologia lor ar putea duce chiar la un nou tip de vasuri de toaleta ce se curata singure. Desi in prezent enzimele utilizeaza lumina artificiala, in viitor acestea ar putea fi alimentate si de lumina solara. 

sursa: descopera.ro
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img