marți, 23 aprilie, 2024

Au fost precizate conditiile pentru a putea candida in alegerile prezidentiale din Iran (presa)

Distribuie:

Publicat:

Organismul pentru controlul alegerilor prezidenţiale din Iran a precizat condiţiile cerute pentru a putea candida, cu câteva zile înainte de deschiderea perioadei de depunere a candidaturilor pentru scrutinul din 18 iunie, a anunţat joi presa iraniană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Vor putea candida doar persoane cu vârste cuprinse "între 40 şi 70 de ani", care au "cel puţin o diplomă de masterat sau echivalent" ce poate justifica o "experienţă de cel puţin patru ani în posturi de conducere" şi "cu cazier judiciar nepătat", detaliază PressTV, post de ştiri în engleză al televiziunii de stat.

Întreaga presă iraniană enumeră aceleaşi condiţii, la o zi după un anunţ al Consiliului Gardienilor Constituţiei, organism însărcinat cu controlul alegerilor prezidenţiale şi cu validarea candidaturilor.

Potrivit site-ului Consiliului, unul dintre membrii săi, Tahan Nazif, a anunţat miercuri că instituţia sa a emis o directivă menită să "facă mai clare" criteriile cerute pentru a putea candida în alegerile prezidenţiale, în special în ceea ce priveşte "nivelul de studii minim", "experienţa în posturi de conducere" sau "vârsta minimă şi maximă".

În acest fel, Consiliul a pus în practică o instrucţiune din 2016 a Ghidului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care le cerea Gardienilor "să determine" condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a fi candidat în alegerile prezidenţiale, în baza legii electorale şi a Constituţiei.

Potrivit celor două texte, preşedintele Republicii Islamice trebuie să fie ales "dintre oamenii religioşi şi politici" şi să fie "avizat şi cu antecedente bune, demn de încredere, virtuos, pios şi ataşat fundamentelor Republicii".

Cu toate acestea, site-ul Consiliului Gardienilor se limitează să anunţe că o decizie a fost luată pentru a defini aceste criterii, însă nu precizează natura acestora. Presa este cea care le-a publicat.

În trecut, Consiliul Gardienilor a fost acuzat în nenumărate rânduri că a descalificat candidaţi pe baza unor criterii vagi, cunoscute doar de membrii săi.

Noile criterii anunţate de presă ar putea descalifica mai mulţi candidaţi potenţiali sau declaraţi, printre care actualul ministru al telecomunicaţiilor, Mohammad-Javad Azari-Jahromi, prea tânăr, sau reformatorul Mostafa Tajzadeh, condamnat în justiţie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img