sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Auditorii pun sub semnul întrebării abordarea Uniunii Europene bazată pe dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii

Distribuie:

Publicat:

Programul LEADER, politica ascendentă şi participativă a UE în domeniul dezvoltării rurale, şi dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii au facilitat implicarea locală, însă beneficiile suplimentare nu sunt încă suficient demonstrate, arată un raport publicat miercuri de Curtea de Conturi Europeană.

LEADER este abordarea participativă şi ascendentă a UE prin care se urmăreşte implicarea comunităţilor locale în dezvoltarea de proiecte şi în procesele decizionale. Această abordare antrenează costuri şi riscuri suplimentare în comparaţie cu programele generale (bazate pe o abordare descendentă) de cheltuieli ale UE.

Curtea de Conturi Europeană a examinat dacă abordarea LEADER a adus beneficii care justificau costurile şi riscurile sale suplimentare şi a analizat situaţia acţiunilor întreprinse în urma raportului special pe care la publicat pe această temă în 2010. S-a constatat că, după mai mult de un deceniu, au avut loc îmbunătăţiri în unele domenii şi că abordarea LEADER facilitează implicarea locală. Există însă în continuare puţine dovezi care demonstrează că beneficiile depăşesc costurile şi riscurile conexe. Curtea recomandă Comisiei să evalueze în mod cuprinzător costurile şi beneficiile aduse de LEADER şi să analizeze abordarea privind dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii, potrivit Agerpres.ro.

"Abordarea LEADER a fost concepută cu un scop lăudabil: să înlesnească implicarea şi autonomizarea la nivel local în beneficiul zonelor rurale din UE", a declarat Eva Lindstrom, membră a Curţii responsabilă de audit. "Sunt antrenate astfel costuri şi riscuri suplimentare, care s-ar putea justifica dacă abordarea ar aduce beneficii suplimentare în comparaţie cu alte tipuri de programe de cheltuieli ale UE. Din păcate, auditorii nu au identificat dovezi palpabile care să confirme acest lucru: multe dintre proiectele pe care le-au examinat ar fi putut fi finanţate la un cost mai mic din alte fonduri ale UE", a adăugat Eva Lindstrom.

Continuarea stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img