vineri, 29 martie, 2024

Aurel Turcu edilul Dragomirestiului,declarat PENAL de catre ANI.

Distribuie:

Publicat:

Agenţia Naţională de Integritate cere procurorilor să facă verificări în cazul primarului comunei Dragomireşti, judeţul Vaslui, pentru conflict de interese.

În cazul lui Aurel Turcu, ANI a constatat că, în 8 ianuarie 2006, acesta a semnat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său în aparatul de specialitate al primarului, precum şi opt acte adiţionale la contractul de muncă.
“În perioada 2008 – 2013, fiul persoanei evaluate a obţinut de la Primăria Comunei Dragomireşti venituri salariale, în cuantum de 67.247 lei”, a precizat ANI.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui să verifice indiciile privind săvârşirea de către Aurel Turcu a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de articolul 301 din Codul Penal.

ANI a precizat că primarul comunei Aurel Turcu,acesta a încălcat dispoziţiile articolul 76, alineatul 1 din Legea 161/2003, potrivit cărora “primarii (…) este obligaţ să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”, şi ale articolului 75, litera a) din Legea 393/2004, potrivit cărora “aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv”.
Conform articolului 301, alineatul 1 din Codul Penal, “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective. Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img