vineri, 29 martie, 2024

Aurul si argintul antic al Romaniei, expus la Barlad

Distribuie:

Publicat:

Duminica, 5 Martie,la Muzeul  „Vasile Parvan” Barlad a avut loc vernisajul expozitiei „Aurul si argintul antic al Romaniei”.

Organizata de Muzeul National de Istorie a Romaniei, in colaborare cu peste 30 de muzee de profil din intreaga tara, expozitia reuneste peste 1.000 de obiecte arheologice din metale pretioase, de o valoare istorica deosebita, descoperite de-a lungul ultimelor doua secole pe teritoriul Romaniei.

         La evenimentul de deschidere au participat zeci de vizitatori, printre cei prezenti numarandu-se Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, prefectul Isabel BOGDAN, deputatul Adrian Solomon si presedintele CJ, Dumitru Buzatu.

     „Expozitia reprezinta o premiera pentru judetul Vaslui. Ar trebui ca vasluienii sa profite de aceasta oportunitate si sa vada exponatele, unele de o valoare inestimabila si care spun multe despre civilizatia poporului nostru. In ultimii 30 de ani nu am avut parte de o asemenea expozitie. Practic, la Barlad se regaseste cea mai importanta parte a Tezaurului Romaniei, din care nu lipsesc bratarile dacice sau closca cu puii de aur”, a spus prefectul Isabel BOGDAN.

     Muzeul “Vasile Parvan” participa la acest amplu proiect expozitional cu obiecte din aur si argint, descoperite in urma cercetarilor din asezarea si necropola de secol IV p. Chr. de la Barlad-Valea Seaca, cel mai mare sit cercetat in Europa, apartinand culturii Santana de Mures-Cerneahov.

        „Ne bucuram ca am reusit sa aducem aceasta expozitie si la Barlad. Colectia cuprinde 1.065 de piese confectionate din aur si argint. In cadrul expozitiei poate fi admirat si tezaurul de la Bunesti-Averesti, din zona noastra, care include si diadema princiara descoperita in 1978, care este unica in zona de sud-est a Europei. Intre 1978 si 1992, in acea zona au fost descoperite nu mai putin de 1.000 de piese din argint apartinand perioadei dacice din secolele IV-II i.e.n”, a declarat muzeograful Mircea Mamalauca, directorul institutiei.

         Expozitia este deschisa publicului intre 5 martie si 23 aprilie, pretul unui bilet fiind de 6 lei/adult si 1,50 lei/copil.

         Coordonat de directorul general al Muzeului National de Istorie, dr. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, si dr. Rodica Oanta-Marghitu, seful biroului Tezaur Istoric din cadrul institutiei muzeale, acest proiect expozitional a fost demarat in decembrie 2013. Pana in prezent, expozitia a fost itinerata la Timisoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Targu Mures, Alba Iulia, Buzau, Craiova, Iasi, Constanta, Piatra Neamt, Suceava.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img