sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Autocarul mortii din Iasi: Filmul de groaza trait de grupul de elevi

Distribuie:

Publicat:

Nu mai putin de 4 persoane au murit si alte 22 au fost ranite, dupa ce un autocar plin de elevi de la Palatul Copiilor Iasi s-a rasturnat la Brasov • Copii se indreptau spre un festival artistic cand s-a intamplat tragedia, iar din cauza ranilor grave, multi dintre supravietuitori risca sa isi piarda viata • Din cauza numarului ridicat de vicitime, imediat a fost pus in aplicare Planul Rosu de interventie • Dupa primele verificari, se pare ca mijlocul de transport era supraincarcat cu elevi • Anchetatorii verifica atat legalitatea firmei de transport, cat si modul in care a fost organizata deplasarea elevilor• Detaliile anchetei sunt cutremuratoare

Tragedie in care au fost implicati zeci de elevi si profesori din Iasi. Un grav accident a avut loc ieri, la orele amiezii, in judetul Brasov, acolo unde un autobuz plin cu copii s-a rasturnat. Cu ajutorul jurnalistului Petrica Florea, unul dintre colaboratorii ziarului nostru din Brasov, cotidianul BUNA ZIUA IASI a reusit sa obtina informatii si imagini in exclusivitate de la locul tragediei. Trei adulti si un minor au murit pe loc, iar multe alte persoane sunt grav ranite.

Autobuzul s-a rasturnat intre Brasov si Fagaras, pe un drum cu serpentine dintre localitatile Vladeni si Persani. Autobuzul s-a rasturnat pe mijlocul drumului, intre parapetii care separa sensurile de mers. In interiorul mijlocului de transport se aflau peste 30 de persoane, motiv pentru care s-a pus imediat in aplicare Planul Rosu de interventie. La fata locului s-a deplasat o flota de echipaje SMURD si au fost chemate inclusiv elicoptere care sa ii transporte pe raniti la spital. Locul accidentului s-a transformat instantaneu intr-un film de groaza. Victimele aveau fracturi deschise si contuzii multiple, toate spitalele au fost alertate si victimele dispersate la toate spitalele din Brasov.

In autobuz se aflau 34 de persoane, majoritatea elevi din Iasi inscrisi la Palatul Copiilor si la Colegiul National de Arta “Octav Bancila”, care se deplasau la Festivalul International de Folclor al Copiilor “Asa-i jocul pe la noi” din Arad.  “Din datele pe care le avem la acest moment, avem patru morti, dintre care trei adulti si un copil, iar din cei 22 de raniti, 16 sunt in stare grava. La fata locului au fost solicitate doua elicoptere SMURD. S-a declarat Cod Rosu de interventie. Acum nu se stie cu precizie care au fost cauzele care au dus la aceasta tragedie”, a declarat Ciprian Bancila, prefectul de Brasov.

Autobuzul era supraincarcat cu elevi

Conform unor informatii, mijlocul de transport respectiv este prevazut cu un numar de locuri mult mai mic decat numarul calatorilor din interior. Acesta era prevazut doar cu 24 de locuri, insa la bord se aflau 31 de elevi si 2 profesori. Autobuzul respectiv apartine unei firme din Iasi, Maxi Bus SRL, cu sediul in Miroslava, si a ramas suspendat pe parapetul care separa sensurile. Soferul a murit pe loc, acesta ramanand prins intre masina si parapet.

Contactat telefonic, proprietarul firmei de transport a declarat reporterilor BZI ca nu stie ce s-a intamplat la momentul accidentului sau daca a fost incalcata legea sau nu.

“Capacitatea microbuzului era de 24 de persoane. Probabil in microbuz se aflau 25 cu tot cu soferul. Nu stiu daca erau mai multe persoane decat aceasta cifra. Din cate am inteles, trebuiau sa plece 33 de persoane, dar nu au mai plecat toti. Mai mult nu va pot spune in acest moment”, a declarat Ioan Irimescu, patronul Maxi Bus SRL.

La sediul firmei din Valea Adanca, comuna Miroslava, s-au prezentat mai multe echipe de anchetatori, care au verificat documentele societatii Maxi Bus in prezenta administratorului Ioan Irimescu.

Urmeaza sa se gaseasca vinovatii

Opt dintre copii sunt elevi ai Colegiului Octav Bancila, iar restul elevi inscrisi la Palatul Copiilor din Iasi, componenti ai Ansamblului Folcloric Hora. Acestia erau coordonati de profesorul Stefan Neagu, insa acesta nu a urcat in autobuz din Iasi, acuzand probleme de sanatate, in locul lui deplasandu-se fiica acestuia, Alexandra Neagu, si ea profesor. Cojocaru Ilie, in varsta de 58 de ani, sofer angajat cu jumatate de norma la Palatul Copiilor, a decedat si el in urma impactului. Accidentul a fost mortal si pentru profesorul Catalin Pop.

“Firma contractata de noi se numeste Maxi Bus. Copiii erau de la Palatul Copiilor si de la Colegiul Octav Bancila. Plecasera dimineata, la un festival international de folclor. Din informatiile pe care le am, au murit ambii soferi si colegul nostru, profesorul Catalin Pop. Vreau sa va transmit clar ca a patra victima este un adult, un baiat de 18 – 19 ani”, a declarat Claudia Ciobanu, directorul Palatului Copiilor Iasi.

Anchetatorii din cadrul IPJ Iasi i-au audiat pe angajatii Palatului Copiilor Iasi, timp de mai multe ore, in cursul zilei de ieri. La Parchetul de pe langa Judecatoria Fagaras a fost inregistrata o cauza privind accidentul rutier petrecut in cursul zilei de ieri, iar dosarul a fost preluat de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov.
Vom reveni cu amanunte!

Detaliile preliminare sunt cutremuratoare

Un prim raport al politiei din Brasov arata ca, in autocarul cu pricina s-au montat mai multe scaune decat era necesar. S-a constat astfel ca, in autovehiculul care avea trecut in certificatul de inmatriculare un numar total de 25 de scaune, erau instalate 29, depasindu-se astfel capacitatea de transport a acestuia.

De asemenea, in foaia de parcurs a autocarului sunt inscrise 24 de persoane, insa din constatarile politistilor brasoveni reiese clar ca, in mijlocul de transport au fost mai multe persoane decat ar fi trebuit conform fisei tehnice a mijlocului de transport: “La sosirea echipajelor de salvare, acestea au constatat decesul a 4 persoane (care în prima faza nu au putut fi identificati) si au trimis catre spital 21 de persoane ranite. Ulterior, alte 5 persoane care initial nu acuzasera dureri, au fost redirectionate de echipajele medicale catre spitalele din Brasov. Politistii verifica listele de pasageri puse la dispozitie de catre Inspectoratul Scolar Judetean Iasi si cele existente la unitatile medicale de pe raza municipiului Brasov, pentru a se stabili cu exactitate persoanele existente la ora producerii evenimentului, in autocar. Precizam ca în foaia de parcurs a autocarului sunt inscrise 24 de persoane”, declara reprezentantii I.P.J. Brasov.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img