News Flash:

Autoritatea veterinara verifica toate transporturile de pasari din tarile unde sunt focare de gripa aviara

23 Noiembrie 2016
1142 Vizualizari | 0 Comentarii
Pana in acest moment Ungaria, Elvetia, Danemarca, Croatia, Germania, Olanda si Austria au notificat la Bruxelles existenta focarelor de gripa aviara pe teritoriul lor. In cazul Germaniei, Ungariei si Austriei au fost emise Deciziile Comisiei Europene privind zonele de restrictie sanitara veterinara in contextul evolutiei focarelor de influenta aviara inalt patogena a virusului H5N8.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis miercuri AGERPRES, in urma informatiilor primite de la Comisia Europeana si a mesajelor de alerta ale Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala referitoare la situatia epidemiologica privind influenta aviara din Uniunea Europena, autoritatea a intreprins masuri suplimentare pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei.

Masurile luate de veterinari vizeaza monitorizarea severa a comertului intracomunitar, verificarea tuturor transporturilor de pasari care vin din tarile unde au fost diagnosticate focare de influenta aviara si informarea medicilor veterinari oficiali zonali, medicilor veterinari de libera practica imputerniciti, precum si a operatorilor economici cu privire la situatia epidemiologica existenta.

"S-a dispus respectarea cu strictete a conditiilor de biosecurite in fermele comerciale de pasari si in gospodariile populatiei, avand in vedere pericolul pe care il reprezinta migratia pasarilor salbatice ce se afla in plina desfasurare si rolul pasarilor salbatice 'punte' (gugustiuci, vrabii, porumbei etc) in difuzarea virusului gripal aviar; informarea primariilor, fermierilor si a institutiilor ce detin responsabilitati in supravegherea pasarilor salbatice asupra evolutiei focarelor de gripa aviara din alte tari si a masurilor care trebuie respectate pentru a evita aparitia bolii", se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, s-a dispus intensificarea masurilor specifice privind gripa aviara in exploatatiile comerciale si revizuirea programelor de biosecuritate si au fost notificate primariile sa dispuna interzicerea accesului palmipedelor (rate, gaste) la luciul de apa, dar si sa informeze cetatenii asupra obligativitatii mentinerii pasarilor in gospodarie.

Potrivit ANSVSA, au fost instruiti medicii veterinari pentru asigurarea unei supravegheri sanitare veterinare continue privind influenta aviara si a respectarii legislatiei specifice, s-a intensificat controlul pentru planurile de biosecuritate la nivelul exploatatiilor comerciale avicole si au fost impuse restrictii si masuri corespunzatoare in cazul in care sunt depistate neconformitati.

ANSVSA anunta ca a dispus verificarea si asigurarea permanenta a stocurilor de materii prime necesare laboratoarelor pentru executarea la timp a tuturor examenelor cerute din teritoriu si a stocurilor de materiale necesare pentru interventie in caz de necesitate, a echipamentelor de protectie si a starii utilajelor de dezinfectie la nivelul DSVSA-lor judetene.

Autoritatile veterinare competente de la nivel teritorial colaboreaza cu inspectoratele teritoriale de regim silvic si de vanatoare, cu asociatiile vanatorilor si pescarilor sportivi din Romania si cu Asociatia Ornitologica Romana, in scopul culegerii de date referitoare la speciile de pasari salbatice existente pe teritoriul Romaniei si la starea de sanatate a acestora.

Incepand cu anul 2007, ANSVSA a implementat si desfasoara Programul de monitorizare si control al influentei aviare.

Nu in ultimul rand, ANSVSA recomanda cetatenilor sa anunte, in cel mai scurt timp, medicul veterinar pentru orice caz de imbolnavire sau mortalitate la animalele din gospodarie si sa respecte masurile dispuse de autoritati privind circulatia animalelor.

SURSA:AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0933 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027906 (s)