vineri, 19 aprilie, 2024

Autoritatile spaniole au descoperit alti 1.000 de migranti minori in enclava spaniola Ceuta

Distribuie:

Publicat:

Aproximativ 1.000 de migranţi minori se aflau în continuare luni în enclava spaniolă Ceuta, de unde 7.500 de persoane au fost retrimise în Marocul vecin de la începutul săptămânii trecute, au anunţat autorităţile spaniole, citate de AFP.

Aceşti minori neînsoţiţi rătăcesc pe străzi sau sunt cazaţi în centre administrate de autorităţile locale, care trebuie să studieze fiecare caz pentru a decide o retrimitere spre Maroc sau o menţinere în Spania, scrie Agerpres.ro.

Un purtător de cuvânt al Ministerului spaniol de Interne a estimat la aproximativ 1.000 numărul acestor minori. El a amintit că "între 8.000 şi 9.000" de migranţi, cifră fără precedent, intraseră la începutul săptămânii trecute în Ceuta.

La rândul lor, autorităţile din Ceuta, unul din cele două oraşe-enclavă spaniole pe coasta mediteraneană a Marocului, evocaseră chiar un număr 10.000 de persoane. Oraşul are o populaţie de circa 85.000 de locuitori.

Aproximativ 7.500 de persoane au fost retrimise spre Maroc, a declarat acelaşi purtător de cuvânt. Dar el nu a precizat câţi minori au fost returnaţi spre Maroc. Mai multe organizaţii neguvernamentale au amintit că minorii nu puteau fi retrimişi fără o examinare prealabilă şi detaliată a situaţiei lor.

Doi migranţi au murit înecaţi încercând să ajungă în Ceuta, în timp ce un tânăr marocan, care încercase să se spânzure vineri, a fost salvat în ultimul moment.

De asemenea, un minor a suferit duminică o fractură la un picior, a anunţat poliţia spaniolă într-un comunicat.

Aceste mii de migranţi, majoritatea tineri, au profitat de pasivitatea controalelor la frontiera de pe coasta marocană pe fondul crizei diplomatice între Maroc şi Spania.

Rabatul este nemulţumit, potrivit Madridului, de sosirea luna trecută în Spania, pentru îngrijiri medicale, a liderului separatiştilor saharieni din Frontul Polisario, Brahim Ghali, inamic declarat al Marocului.

Cu privire la acest subiect, ministrul spaniol al justiţiei, Juan Carlos Campo, a declarat luni în cursul unui forum economic că această criză cu Marocul este pe cale de a fi soluţionată.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img