vineri, 19 aprilie, 2024

Avertismentul medicului cardiolog: Efectele devastatoare ale lipsei somnului asupra inimii

Distribuie:

Publicat:

Lipsa somnului ne afectează sănătatea mai mult decât ne imaginăm. Odihna este importantă pentru buna funcționare a creierului și pentru menținerea energiei în timpul zilei, dar la fel de benefică este și pentru inimă.

Avem nevoie de cel puțin 7 ore de somn pe noapte. Cu toate acestea, una din trei persoane spune că nu reușește să doarmă suficient. Dacă asta s-ar întâmpla o dată sau de două ori, n-ar fi așa o mare problemă. Din păcate însă, mulți oameni trăiesc luni sau ani în șir cu această povară a lipsei de odihnă, care favorizează apariția sau agravarea multor afecțiuni.

Cum ne afectează lipsa somnului, ce probleme de sănătate ne pot perturba odihna, ce impact au acestea asupra sănătății inimii, dar și care sunt „măsurile de igienă” a somnului explică dr. Natalia Pătrașcu, medic primar cardiolog în cadrul SOMNOLOG, Clinică de Excelență în Patologia Somnului, potrivit csid.ro.

Care este mecanismul prin care lipsa de odihnă își pune amprenta asupra sănătății inimii?

Somnul reprezintă o stare fiziologică necesară odihnei, repausului întregului organism. Aparatul cardiovascular nu face excepție, astfel că în timpul somnului (cu magnitudini diferite în somnul non-REM și somnul REM) apar modificări adaptative în sensul scăderii stimulării simpato-adrenergice și predominanță a stimulării parasimpatice.

CONTINUAREA PE EXQUILS.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img