marți, 23 aprilie, 2024

Avertismentul specialistilor. Iata cum ar trebui administrat, de fapt, tratamentul cu antibiotice

Distribuie:

Publicat:

Mesajele oficiale sustin ca un tratament cu antibiotice trebuie urmat pana la capat. Expertii britanici pun insa in discutie aceasta regula sacrosanta, estimand ca favorizeaza rezistenta la medicamente, relateaza joi AFP, potrivit Agerpres.

“I-am putea sfatui pe pacienti sa opreasca tratamentul cand se simt mai bine, in contradictie cu avizul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)”, scriu profesorul Martin Llewelyn, specialist in boli infectioase, si alti noua medici sau profesionisti din domeniul sanatatii intr-un articol publicat joi de revista medicala BMJ.

Antibioticele sunt medicamente menite sa combata bacteriile, care sunt prescrise pentru o durata anume. Este un lucru recunoscut ca utilizarea excesiva a antibioticelor creste rezistenta bacteriilor pe care ar trebui sa le distruga si face, in consecinta, aceste medicamente mai putin eficiente.

In acelasi timp, indicatiile oficiale sunt ca pacientul sa urmeze tratamentul pana la capat, chiar daca starea sa se amelioreaza, cu riscul de a dezvolta o rezistenta.

“Aceasta idee nu este sustinuta de nicio proba si a lua antibiotice mai mult timp decat este necesar creste riscul de rezistenta”, apreciaza semnatarii articolului, estimand ca sunt necesare cercetari pentru a ameliora aceste consemne ale prescrierii de medicamente.

“Le cerem oamenilor politici si medicilor sa inceteze sa promoveze mesajul conform caruia trebuie mers pana la capatul tratamentului”, adauga ei.

Potrivit acestora, aceasta idee “inexacta” s-a nascut in perioada de dezvoltare a antibioticelor, in anii 1940, si a rezistat in timp pentru ca este “simpla si usor de pus in practica”.

Articolul a fost bine primit de mai multi experti independenti.

“Am considerat mereu ilogic sa spui ca oprirea unui tratament antibiotic prea devreme ar favoriza aparitia bacteriilor rezistente”, a comentat profesorul Peter Openshaw, presedinte al Societatii britanice de imunologie, citat Science Media Centre (SMC).

Potrivit acestuia, una dintre solutii ar putea fi “utilizarea de antibiotice numai pentru a reduce infectia bacteriana la un nivel la care ea poate fi combatuta de sistemul imunitar al pacientului”.

El subliniaza totusi ca tratamentele cu antibiotice lungi sunt necesare in cazuri specifice, atunci cand sistemul imunitar al pacientului functioneaza prost sau atunci cand bacteria poate fi in stare latenta inainte de a lovi, cum se intampla in cazul tuberculozei.

“Este evident ca obiceiurile de prescriptie trebuie schimbate. Volumul actual de antibiotice actual este prea ridicat”, a afirmat un alt expert, profesorul Mark Woolhouse, de la Universitatea din Edinburgh, citat de SMC.

Rezistenta la antibiotice este una dintre preocuparile majore ale OMS. Organizatia a publicat in luna februarie o lista de 12 familii de bacterii impotriva carora considera ca este “urgent” sa se dezvolte noi tratamente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img