sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Avertismentul unui medic de la Spitalul Floreasca: De ce tinerii ajung sa faca o forma grava de COVID-19

Distribuie:

Publicat:

COVID-19 la tineri. Un medic a averizat că formele grave la tineri sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii.

COVID-19 părea a fi o boală a celor trecuți de prima tinerețe, însă mutațiile suferite de virus arată că acesta nu mai face multe diferențe. Media de vârstă a scăzut considerabil, când vorbim de bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Nu doar că sunt afectați, însă tinerii fac chiar și formele severe de boală. Care este explicația? Un medic afirmă clar: Nu există o regulă, totul depinde de predispoziția genetică a fiecăruia.

Medicul Radu Ţincu, de la Spitalul Floreasca, a averizat că formele grave de Covid-19 la tineri sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii.

Potrivit medicului, perioada concediilor, reluarea serviciului, dar şi începutul anului şcolar sunt factori care au favorizat infectarea celor tineri, activi. O parte dintre ei au chiar o predispoziţie genetică spre a face forme mai grave.

„Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii. Se pare că această furtună de citokine proinflamatorii este condiţionată de genetica ficăruia dintre noi, astfel încât nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 şi care nu.

Toate organele vor fi afectate de prezenţa acestor molecule inflamatorii, şi, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este doar un punct de plecare, urmează descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a declarat dr. Radu Ţincu, medic specialist ATI -Toxicologie de la Spitalul Floreasca, conform Mediafax.

Pe de altă parte, epidemiologul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, atenționează: toamna ne va duce o ciocnire între virusul gripal clasic și SARS-CoV-2: ”În mod cert, aceste două virusuri vor funcționa simultan în această iarnă și trebuie atenție foarte mare din partea autorităților cu privire la aprovizionarea cu vaccin antigripal. Populația trebuie să înțeleagă utilitatea acestui vaccin antigripal, altfel, va fi un dublu necaz dacă faci și infecția cu COVID, și gripă”, trage semnalul de alarmă medicul Emilian Popovici.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img