vineri, 19 aprilie, 2024

Avocatul Poporului intervine in cazul decesului fetitei de 11 ani din BARLAD

Distribuie:

Publicat:

Avocatul Poporului, sesizare din oficiu si ancheta in cazul unei fetite de 11 ani care a murit dupa ce medicii de la Spitalul Municipal Barlad ar fi refuzat sa o interneze

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu si efectueaza o ancheta in cazul unei fetite de 11 ani, de la un centru de plasament, care a murit dupa ce medicii de la Spitalul Municipal Barlad ar fi refuzat sa o interneze. Sesizarea din oficiu si ancheta vizeaza posibila incalcare a art. 22 si art. 49 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor si a tinerilor.

Postul de televiziune DIGI 24 a difuzat un reportaj conform caruia ‘o fetita de 11 ani de la un centru de plasament a murit la nici o ora dupa ce medicii au refuzat sa o interneze: cand fata a ajuns la consult pentru ca se simtea rau, specialistii au considerat ca nu au in fata vreo urgenta medicala. I-au dat numai un calmant si au trimis-o inapoi la centrul de plasament, acolo unde a murit’. Potrivit respectivei surse, ‘fata de 11 ani era la un orfelinat din Barlad inca din vara anului trecut, dupa ce, pe rand, si-a pierdut tatal si bunicii care au crescut-o. Era imobilizata la pat inca de la nastere si avea nevoie permanent de ingrijiri medicale’.

Conform informatiilor difuzate in reportajul sus-mentionat, ‘copila a ajuns prima data la spitalul municipal de Urgenta Barlad in urma cu aproape doua saptamani. Olga Bejan, reporter Digi24 Iasi, a relatat faptul ca ‘Fata a fost internata o saptamana aici, la Spitalul Municipal de Urgenta Barlad, cu grave probleme neurologice. La doar o zi dupa ce a fost externata, a ajuns iarasi la camera de garda, dar medicul care a consultat-o i-a refuzat internarea’. Motivul invocat de medicul de garda a fost atunci timpul prea scurt de la o internare la urmatoarea. Gabriela Danis, director medical al Spitalului de Urgente Barlad, a declarat ca ‘A apreciat ca nu are criterii de internare. Nu necesita internare. Deci, uitandu-se pe biletul de externare, a fost o constatare ca abia s-a externat’. Reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate spun ca nu exista niciun fel de restrictii la internarea pacientilor externati de mai putin de 48 de ore. Spitalul la care se inregistreaza astfel de cazuri pierde, insa, bani. Maria Vlasici, director CJAS Vaslui, sustine ca ‘In cazurile internarii in aceeasi unitate sanitara pentru acelasi timp de ingrijiri, decontarea se face in procent de 10%’. Conducerea Spitalului Barlad face acum o ancheta interna sa stabileasca daca doctorul care a refuzat internarea fetei a procedat sau nu corect. La acelasi spital, anul trecut medicii au refuzat sa interneze un copil de zece ani cu meningita, diagnosticandu-l gresit cu indigestie. Trimis acasa, copilul a murit la scurt timp’.

Matei Virtosu

Purtator de cuvant,

AVOCATUL POPORULUI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img