vineri, 19 aprilie, 2024

Avril Haines, viitoarea directoare a Informatiilor Nationale din SUA, promite sa ramana apolitica

Distribuie:

Publicat:

Avril Haines, viitoarea directoare a Informaţiilor Naţionale din SUA (DNI) – agenţia care coordonează comunitatea americană de informaţii – a promis marţi să rămână apolitică şi să restabilească încrederea în serviciile de informaţii externe, ţintă frecventă a lui Donald Trump în cursul mandatului său, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Haines, aleasă de preşedintele Joe Biden pentru a superviza şi coordona activităţile CIA, NSA şi ale altor 15 agenţii de informaţii, a mai indicat că ea va coopera cu anchetatorii pentru a stabili dacă participanţii la violenţele din 6 ianuarie au fost influenţaţi de o ţară străină şi a promis o abordare "agresivă" faţă de China.

"Cu scopul de a salva integritatea serviciilor noastre de informaţii, DNI trebuie să insiste asupra faptului că în materie de informaţii nu e loc niciodată pentru politică", a declarat Avril Haines, fost director adjunct al CIA, în vârstă de 51 de ani, în faţa Comisiei pentru Serviciile de informaţii din Senat, care urmează să-i confirme numirea.

Aceste promisiuni, relativ tradiţionale la fiecare audiere de confirmare în Congres, au căpătat o culoare specială în acest an, după neîncrederea manifestată de preşedintele Donald Trump faţă de propriile servicii de informaţii care confirmaseră influenţa Rusiei în scrutinul care l-a adus la putere în 2016.

Întrebată despre ajutorul pe care ea l-ar putea aduce FBI pentru a identifica şi neutraliza grupurile de extrema-dreaptă care au organizat violenţele din Congres în 6 ianuarie, Haines a subliniat limitele impuse de Constituţie serviciilor de spionaj americane, care nu au dreptul să supravegheze cetăţeni americani.

Serviciile de informaţii vor avea un "rol important de jucat căutând în special eventuale conexiuni între persoane din SUA şi străinătate" sau "influenţe care să fie corect indentificate", a spus ea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img