vineri, 29 martie, 2024

Bacteriile bune si functionarea organismului: tot ce trebuie sa stii despre microbiom si probiotice

Distribuie:

Publicat:

Despre probiotice și felul în care ajută la buna funcționare a organismului ne vorbește dr. Simona Nica, medic medicină generală.

Tot mai mult, în ultimul timp, se vorbește despre microbiomul uman. Dar ce este acesta și de ce este important? Microbiomul uman este alcătuit din peste 100 de trilioane de microorganisme care trăiesc în corpul uman și care includ bacterii, virusuri, fungi și protozoare. Fiecare parte a corpului uman are microbiomul său specific, diferențiat prin tipul de bacterii prezente (ex: microbiomul bucal, nazal, vaginal, gastrointestinal și al pielii). Despre importanța acestuia și felul în care probioticele ajută la buna funcționare a organismului ne vorbește dr. Simona Nica, medic medicină generală.

Cea mai mare concentrație de microorganisme se regăsește la nivelul tractului gastrointestinal, cunoscută sub denumirea de floră intestinală sau microbiotă, explică medicul generalist, și fiecare persoană are un mix unic de specii de microorganisme. Astfel, ar trebui să mai știm că:

Microbiomul esofagian este dominat de bacterii de tip Streptoccocus spp la indivizii sănătoși, iar la pacienții bolnavi se regăsesc dominant bacilii Gram negativi anaerobi. Este perturbat în afecțiuni ca: esofagita, carcinom esofagian, sindrom Barrett.

Microbiomul gastric este dominat de mai multe specii bacteriene: Helicobacter spp, Streptococcus spp, Enterobacteriaceae, Lactobacillus, Staphylococcus, bacterii anaerobe.

Microbiomul intestinului subțire este reprezentat de un număr redus de colonii bacteriene, dar și de specii bacteriene, datorită mediului acid de la nivelul intestinului subțire care nu permite colonizarea bacteriană.

Microbionul colonului, unde concentrația bacteriană a microbiotei atinge concentrații maxime (1011-1013 bacterii/gram), cu predominanță anaerobilor.

Microbiota intestinală are mai multe roluri importante pentru organism, continuă medicul generalist, asigurând o gamă largă de funcții fiziologice, ca de exemplu protecția impotriva agenților patogeni, întărirea integrității tubului digestiv, reglarea imunității, producerea de energie.

continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img