miercuri, 24 aprilie, 2024

„Badia” Ernest Maftei: Legionar notoriu, aparator de evrei, arestat de comunisti. ”L-as fi putut salva pe Iorga”

Distribuie:

Publicat:

Desi pare greu de crezut, blajinul Ernest Maftei din ”Dumbrava Minunata” a fost un legionar cu putere in ierarhia ”Garzii de Fier”. Conform spuselor sale, se afla in masina cu Horia SIma in momentul asasinarii lui Nicolae Iorga si, daca ajungeau mai repede la casa acestuia, l-ar fi putut salva. A fost arestat pe vremea lui Carol al II-lea, a protejat evrei, a jucat sub pseudonim si a ajuns in inchisorile comuniste

”Joi, 19.10.2006”, la orele 05.00, a incetat din viata, dupa o grea suferinta, camaradul nostru, Badia Ernest Maftei, fost detinut politic, membru al Partidului Pentru Patrie”. Asa suna, acum mai bine de un deceniu, comunicatul prin care fostii colegi cu vederi nationalisto-legionare anuntau decesul unuia dintre cei mai iubiti actori romani, cu o poveste de viata incredibila. Nascut in 1920 la Prajesti, in judetul Bacau, Ernest Maftei a debutat de fraged, cu versuri in revista ”Liliacul”, editata impreuna cu cativa colegi. La 17 ani, cu vederi national-crestine, intra in ”Fratia de Cruce”, organizatie anticomunista, unde devine, imediat, un lider. In 1938, la doar 18 primaveri, este arestat pentru vederile legionare de autoritatile lui Carol al II-lea. Ajunge la Vaslui, unde, pe 21 septembrie 1939, va asista la uciderea a cativa camarazi. Eliberat, este, din nou, arestat de regimul antonescian, pentru activitatea din ”Fratia de Cruce”. Trece prin inchisorile de la Galati, Jilava, dar si pe la faimoasa ”Vacaresti”. Judecat de patru ori.

In dosarele Sigurantei Statului este considerat a fi unul dintre capii miscarii legionare, al treilea in ierarhie. Conform declaratiilor sale date dupa evenimentele din decembrie 1989, Ernest Maftei se afla in masina cu care liderul Horia Sima, avertizat ca legionarii il vor ucide pe Nicolae Iorga, gonea spre Sinaia, pentru a salva cea mai luminata minte pe care poporul acesta a avut-o. ”Am ajuns prea tarziu”, avea sa declare. Nicolae Iorga era asasinat de sapte camarazi pe 27 noiembrie 1940…Ernest Maftei devenea, ulterior, la numai 21 de ani, sef peste patru judete…

In timpul pogroamelor, primeste ordine de la Bucuresti sa ridice 136 de evrei suspectati de activitati comuniste si subversive. Ii aduna pe toti cei din lista si ii ascunde la Prajesti, in localitatea natala, unde ii angajeaza la cariera de piatra ce apartinea tatalui sau. In urma acestei actiuni, Maftei-senior este arestat mai tarziu si incarcerat.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, somer fiind, isi cauta de munca. Joaca la ”Teatrul Poporului” sub nume fals, Erman Valahu. O face atat de bine, incat primeste Meritul Cultural clasa I. E nevoit sa renunte la el, pentru a nu se da in fapt. De fiecare data cand are probleme cu autoritatile comuniste, din cauza trecutului sau legionar, evreii salvati de el in anii de trista amintire, ajunsi in functii de conducere, intervin… Debuteaza, in film, in ”Desfasurarea” (1954), prima ecranizare a unei opere semnate Marin Preda, alaturi de Colea Rautu, Stefan Ciubotarasu ori Fory Etterle. Este intaiul film ale carui interioare sunt filmate, partial, pe platourile studioului de la Buftea. Urmeaza ”Rascoala” si ”Neamul Soimarestilor”, apoi o cariera de exceptie, cu peste 50 de pelicule. ”Badia” joaca admirabil in ”Dumbrava Minunata” (1980), alaturi de Diana Musca. In 1989 participa la manifestatia anticomunista din Piata Universitatii. Pe 14 iunie 1990 este ridicat din propria casa de cinci indivizi deghizati in mineri. E batut crunt si aruncat pe malurile Dambovitei. Recunoscut de un trecator, este transportat la urgenta. Din cauza tensiunilor acestor evenimente, sotia sa decedeaza. Este considerat, de catre radio ”Deutsche Welle,” al cincilea anticomunist in ierarhie. Raspunde: ”Hai ca-s porci! Tocmai pe locul cinci si nu pe primul?”

Continua sa joace. Refuza roluri in telenovele, scrie volume de versuri. Primeste premiul UCIN la 50 de ani de cinematografie, apoi se inscrie in Partidul ”Pentru Patrie”, semn ca prima dragoste nu se uita niciodata…

Surse: ”Filmat in Romania”, Bujor T. Rapeanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img