News Flash:

Baletul "La Sylphide" in noi interpretari, pe 23 si 30 martie, la Opera Nationala Bucuresti

22 Martie 2014
1792 Vizualizari | 0 Comentarii
Baletul "La Sylphide", a carui premiera nationala avut loc la finalul anului 2013 cu prim-solistii de renume international Alina Cojocaru si Steven McRae in rolurile principale, va fi prezentat in noi interpretari, pe 23 si 30 martie, de la ora 19:00, la Opera Nationala Bucuresti (ONB).

 Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, corpuri zvelte si aripi stravezii vor umple scena Operei Nationale Bucuresti in ultima saptamana din luna martie. Noile silfide, Cristina Dijmaru si Rin Okuno, isi vor face aparitia pentru prima oara in spectacolul lui Johan Kobborg, "La Sylphide", unul dintre cele mai vechi si importante balete din lume, in 23, respectiv 30 martie, de la ora 19.00, a carui premiera nationala avut loc la finalul anului 2013.

"Sunt unele balerine care interpreteaza rolul Silfidei ca si cum ea ar fi inocenta, naiva si iubitoare, alte fete o interpreteaza mai degraba ca manipulatoare, ca o alta versiune a lui Madge, vrajitoarea. Sunt atat de multe caracteristici diferite din care poti alcatui aceste personaje, care sa le faca interesante si vii astazi, desi sunt atat de vechi... Spectatorii pot veni sa vada spectacolul de mai multe ori pentru ca stiu astfel ca el va fi diferit de fiecare data, chiar daca din punct de vedere coregrafic nu se schimba", a declarat coregraful Johan Kobborg.

Desi baletul se cheama "La Sylphide", pentru Johan Kobborg personajul principal este James: "Totul este vazut din perspectiva lui James". In acest rol va debuta cel mai nou membru al Companiei de Balet, polonezul Dawid Trzensimiech, fost balerin al Baletului Regal din Londra.

 Scenografia baletului, inspirata din peisajele Scotiei, ii apartine artistei de origine rusa Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artisti faimosi, scenografi, coregrafi si dansatori, la repunerea in scena a lucrarilor lui George Balanchine, Frederick Ashton si Keneth Macmillan.

Prim-solista Cristina Dijmaru a urmat, in perioada 2002 - 2006, mai multe stagii de dans, cu maestrii Gilbert Meyer si Sergiu Stefanski pentru dans clasic, cu Rosa Olimpya Estrella pentru flamenco si un stagiu de perfectionare a tehnicii Kylián cu Arlette Von Boven. Pe langa mai multe premii la olimpiadele nationale de specialitate, a fost finalista, in anul 2005, la Premio Roma (Italia), iar in 2011 a primit Premiul de Excelenta in cadrul concursului Sibiu International Ballet Competition. Este solista a Operei Nationale Bucuresti din anul 2007.

Venita in Compania de Balet a Operei Nationale Bucuresti din anul 2012, balerina Rin Okuno a inceput studiul dansului la Swako Murase Ballet Studio (Japonia), apoi s-a perfectionat prin workshopuri la Scoala de balet regala din Danemarca, la Scoala de Balet a coregrafului John Cranko (Germania), la Baletul din Hamburg, la Centrul European al Dansului din Paris, la Academia de Balet Metropolitana din New York. Din 2005 pana in prezent a castigat zeci de premii la competitii de balet din Japonia, SUA, China etc.

Dawid Trzensimiech este de origine poloneza si a studiat la Scoala Nationala de Balet din Bytom. De-a lungul timpului a castigat numeroase premii, fiind laureat al Concursului National de Dans din Gdansk in 2003 si 2005 si al Concursului International de Dans de la Rieti, Italia. A fost de asemenea finalist la Concursul Prix de Lausanne in 2006 si a castigat o medalie la prima editie a Concursului International de Balet si Coregrafie de la Beijing, China, 2011. S-a pregatit la Scoala Regala de Balet din Londra in urma primirii unei burse din partea organizatorilor Prix de Lausanne. Dawid Trzensimiech a devenit membru al Baletului Regal in anul 2008, unde in 2012 a devenit solist. A creat roluri in coregrafia unor creatori precum Wayne McGregor, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett, Alexei Osipovich Ratmansky si David Dawson.

Director artistic al Baletului National Roman, Johan Kobborg a fost prim-balerin al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra si este invitat al celor mai importante companii din lume. In ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat in paralel si in calitate de coregraf, lucrarile sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balsoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelanda etc. In anul 2009, spectacolul sau "La Sylphide" de la Teatrul Balsoi a fost nominalizat la Premiul "Masca de Aur" la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.

rin okuno la sylphide natalia stewart
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031702 (s)