vineri, 26 aprilie, 2024

Bancile au dat lovitura de gratie romanilor! ANAF a inceput controalele

Distribuie:

Publicat:

Lovitura pentru romanii care vor sa faca un imprumut! Unele banci au scumpit creditele, dupa ce Guvernul le-a impus taxa pe active, daca depasesc un Robor de doi la suta. Diferentele, fata de luna decembrie 2018, sunt uriase.

Cateva banci au marit comisioanele si dobanzile la credite, in timp ce altele au redus dobanzile la depozite, potrivit datelor brokerilor. Pentru buzunarele clientilor, diferentele sunt uriase fata de luna decembrie, mai spun specialistii.

Scandalul intre stat si institutiile financiare a trecut deja la un alt nivel. ANAF a inceput controalele la banci pentru a verifica profiturile din ultimii ani.

In razboiul dintre stat si banci, generat de asa-zisa „taxa pe lacomie”, victimele colaterale sunt tot romanii, spun analistii.

„Ce s-a observat inca de la inceputul anului a fost de scadere a dobanzilor la depozite. Sunt patru banci care au redus dobanzile la depozitele in euro, pana la 0.75 puncte procentuale si doua banci care au redus si la lei pana la un punct procentual”, a explicat Irina Chitu, analist financiar.

Practic, o lovitura in economiile clientilor. Cea mai grea povara este, insa, pe umerii celor care vor dori un imprumut.

Din cauza cheltuielilor suplimentare, cateva banci au ales sa majoreze dobanzile la credite chiar si cu peste un punct procentual. Asta inseamna ca, pentru un credit de 50 de mii de euro, echivalentul in lei, luat pe 30 de ani, o rata este cu 150 de lei mai scumpa fata de luna decembrie.

Consecintele se vor tine lant, arata estimarile analistilor

Guvernantii acuza bancile de cativa ani ca au castiguri uriase, pe care le scot din tara, pentru a evita plata impozitului. Fiscul controleaza acum doua banci pentru a verifica profitul raportat in perioada 2013-2017 si, potrivit unor informatii, urmeaza si alte controale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img