vineri, 29 martie, 2024

BARLAD: O EXPOZIȚIE DE ZILE MARI PENTRU MARELE „ R” – FOTO

Distribuie:

Publicat:

La  initiativa Muzeului “Vasile Parvan” din Barlad s-a organizat o expozitie care s-a adresat tuturor categoriilor de varsta , cu imagini foto-video, obiecte, reviste, carti, etc. ce au apartinut celui mai mare arbitru de fotbal din istoria arbitrajului romanesc si unul din cei mai mari arbitri din lume, Nicolae Rainea.      
 
 „Palmaresul marelui arbitru cuprinde 115 meciuri internaționale, peste 1.000 de meciuri în campionatul intern, trei participări la turneele finale ale Campionatului Mondial (Republica Federală Germană – 1974, Argentina – 1978 și Spania – 1982) și trei finale ale cupelor europene. Apogeul carierei lui Nicolae Rainea s-a înregistrat în anii ’70-’80, când era catalogat drept unul dintre cei mai valoroși centrali din lume. După ce s-a retras din arbitraj, în anul 1984, a fost observator și președinte al Asociației Județene de Fotbal din Galați”, ne-a declarat muzeograful Alina Butnaru, organizatorul expoziției.    
  
Invitații au prezentat personalitatea  marelui disparut, un om cu deosebite calitati morale, sportive si profesionale, care a fost unul dintre simbolurile Barladului, oras pe care l-a iubit atat de mult, precum si amintiri frumoase si picante de la evenimentele si momentele petrecute impreuna ! Foarte “gustat” si apreciat  de cei prezenti a fost filmuletul prezentat de mine ( n.r. Vasile Popa)  care-l prezinta pe Rainea  cantand doua frumoase cantece “de inima albastra” precum si glumite, catrene si epigrame proprii .Peste tot unde a umblat in lume, a fost imaginea Barladului, o imagine reprezentata de cei trei R, adica Rulmenti, Rugby si Rainea ).   
 
S-au desprins  si cateva propuneri foarte  interesante pentru cei ce conduc astazi destinele municipiului Barlad: infiintarea unui mic muzeu (casa memoriala) al lui Nicolae Rainea, unde sa se regaseasca toate obiectele valoroase donate comunitatii de marele disparut si o strada din Barladul atat de mult iubit, sa-i poarte numele !  A fost frumos si emotionant ! „ne-a declarat Vasile Popa, unul dintre prietenii marelui arbitru.  
 
Invitații de onoare ai evenimentului au fost : Grigore Ilisei, scriitor, publicist, om de radio și televiziune, Adrian Porumboiu, și el fost mare arbitru de fotbal, și Florian Pricop, fost președinte al Rugby Club Bârlad.   
Expoziția va putea fi vizitată până pe 26 mai.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img