vineri, 29 martie, 2024

BARLAD:Perseidele “Ploaia de stele căzătoare”Noaptea de 12 spre 13 august 2016

Distribuie:

Publicat:

În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, suntem martorii celui mai cunoscut şi popular curent de meteori: Perseidele. Curenţii meteorici, mai poartă denumirea populară şi de „ploaia de stele căzătoare”.    

Denumirea are ca sursă de inspiraţie, un punct luminos, ca o stea, ce pare că se desprinde de pe bolta cerească deplasându-se cu mare viteză, timp de câteva clipe, după care se stinge. În realitate sunt fragmente de corpuri interplanetare de dimensiuni foarte mici, ce pătrund în atmosfera Pământului şi ard în întregime prin frecarea cu aerul. Dacă corpul respectiv este suficient de mare, lasă o dâră luminoasă şi chiar o explozie, ce poartă denumirea de bolid.

    Numele curenţilor de meteori este dat de constelaţia din care aparent vin meteorii. Locul mai poartă denumirea de radiant. Perseidele au radiantul în constelaţia Perseu (Perseus).

    Perseidele au perioada de activitate în intervalul 17 iulie – 24 august, şi momentul maxim din anul acesta (conform IMO, vezi sursa: http://imo.net/files/data/calendar/cal2016.pdf), va fi în după amiaza zilei de 12 august 2016, între orele 16.00 şi 20.30.   

    Anul acesta, Observatorul Astronomic şi Astroclubul „Perseus” al Muzeului „Vasile Parvan” va organiza în premieră o activitate în afara oraşului Bârlad, ce va fi dedicată acestui fenomen astronomic. O să ne deplasăm în zona Rezervaţiei Naturale Bădeana, Comuna Tutova (la 15 km sud de Bârlad). Cu această ocazie învităm şi publicul obişnuit să observe cerul împreună cu noi, în intervalul orar 20.30 şi 04.00 dimineaţa.

    Trebuie să fac precizarea că, cei care doresc să participe la această activitate au nevoie de transport personal ca să ajungă la locul stabilit pentru observaţii astronomice (vedeţi harta ataşată la comunicat).

    De asemenea, dacă condiţiile meteo vor fi nevaforabile, acţiunea va fi anulată!

    Mai multe detalii despre Perseide găsiţi pe site-ul web AstroBârlad, la secţiunea Noutăţi din Astronomie:
https://astrobarlad.wordpress.com/2016/08/09/perseidele-ploaia-de-stele-cazatoare/
Vă aşteptăm cu mare drag!
Dumitru Ciprian Vîntdevară
Muzeograf al Planetariului și Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, Județul Vaslui;

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img