joi, 28 martie, 2024

BARLAD: VA INVITAM LA ZOO! VEDETE SUNT 2 ZEBU – FOTO

Distribuie:

Publicat:

La gradina zoologica din municipiul Barlad ai toate sansele sa te intorci mereu cu placere. Maimute, tigri, lei, iepurasi, ursi, porumbei sunt doar cateva dintre animalutele care pot fi vizitate aici. Daca in toamna in peisaj a aparut Loretta ( camila cu doua cocoase) si micutul Thor ( fratele mai mic al lui Paraschiv , acum doua zebu si-au facut aparitia. Animalele au fost donate de gradina zoologica din Oradea si vor forma un cuplu.  

Zebu  (Bos aurus indicus) sunt vaci originare din Asia. Se considera a fi primele vite domesticite, existand dovezi ca acest fapt s-a intamplat acum cca 6 mii de ani.Cocoasa de pe spate, urechile lasate si salba dau imaginea caracteristica acestei rase.

Exista in jur de 75 de rase de zebu intalnite in Africa si Asia, unele dintre cele mai importante fiind: Gyr, Guzerat, Indu-Brasilian, Nelore, Boran, Baggara si Brahman.Au fost aduse in Europa si America de Nord ca vite de carat poveri apoi au fost incrucisate cu alte rase producand hibrizi ce sunt mai mari, mai vigurosi si au rata de crestere mai rapida.Sunt perfect adaptate la viata in zona tropicala, fiind rezistente la caldura, soare si umiditate, dar iarna rezista fara problema si in clima temperata daca sunt tinute intr-un grajd bine izolat.                                                                                                                                                   

CEA MAI FRUMOASA GRADINA ZOO DIN ZONA MOLDOVEI  

Gradina Zoologica Barlad functioneaza ca serviciu in cadrul Primariei Municipiului Barlad , fiind infiintata in anul 1959 ca punct zoologic in Parcul de Cultura al orasului Are o suprafata totala de 56.043 mp din care 32.043 mp spatiu expozitional, 24.000 mp spatii administrative si o suprafata construibila de aproximativ 2.000 mp .In ultimii ani  a fost supusa unui proiect de modernizare ce a implicat extinderea spatiilor de miscare la speciile deficitare, precum si refacerea retelei de canalizare si a aleilor de vizitare.

 Se poate spune ca Parcul Zoo din Barlad este un obiectiv de importanta regionala, anual fiind vizitat de aproximativ 50.000 de persoane.Prin insusi obiectul de activitate, aceasta ingrijeste , reproduce si prezinta spre vizitare publicului un numar de 36 de specii de animale, avand totodata rolul de a educa prin prezentarea arealului geografic, a datelor biologice, modului de hranire si reproducere a speciilor aflate in colectie. Vedetele  sunt felinele exotice, fiecare dintre acestea botezate  cu nume inspirate din filme: tigrul-Sandocan, leoaicele Shiba si Shila, leul-Isac ori jaguarul. Acest din urma mamifer, originar din America Centrala si de Sud, este vazut foarte rar in mediul sau natural intrucat a fost intens vanat pentru blana sa valoroasa. Vizitatorii  mai pot vedea  si alte animale precum  lupi, vulpi, nutrii, ursi, lopatari, lama, zimbri etc., dar si specii de pasari interesante, de la fazani, lebede si pauni, pana la porumbei, canari, perusi si papagali.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img