joi, 18 aprilie, 2024

Basescu face public un DOCUMENT secret al SRI

Distribuie:

Publicat:

Fostul presedinte Traian Basescu a facut public, miercuri, un document al SRI, despre care spune ca este strict secret si i-a parvenit in urma cu cateva luni, si care vizeaza dosarul Gala Bute, mentionandu-se clar rolul acestuia si cum functiona relatia cu sistemul judiciar.

"Este un document document strict secret al UM 0198 SRI din 9.11.2011 care mi-a parvenit acum cateva luni si nu l-as fi facut public daca nu vedeam minciuna din adresa DNA catre ICCJ. Nu citesc mult, va spun ca documentul vorbeste de oameni care se afla intr-un dosar penal care au savarsit infractiuni dar despre care DNA nu spune mare lucru si pentru a fi concludent, va citesc cateva pasaje: <<In temeiul art 14 din Legea 14 din 92 si art 15 din Protocolul de cooperare intre Parchetul de pe langa ICCJ si SRI pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale si urmare a adresei noastre din 24 .06 2011 respectiv planul de cooperare, va comunicam>>. Ce intelegem este ca protocolul a functionat din plin si a existat un plan de cooperare intre SRI si DNA", a declarat fostul presedinte Traian Basescu in plenul Senatului.

"Finalul documentului spune in conformitate <<cu dispozitiile articolului 8 si 57 din protocolul de coperare dintre Parchetul de e langa ICCJ si SRI, pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin, va adresam rugamintea ca datele prezentate sa fie destinate informarii procurorului de caz potrivit principiului necesitatii de a cunoaste fara a fi introduse in dosarul cauzei>>. Acest documet strict secret arata ca protocolul dintre parchet de pe lnga Inalta Curte si SRI a functionat din plin, s-a intocmit un plan de actiune si informatiile care au fost transmise DNA nu au fost destinate si avocatului si inculpatilor" , a mai spus Basescu.

Fostul presedinte spune ca documentul, care vizeaza dosarul Gala Bute, in care a fost condamnata in prima instanta Elena Udrea, va fi transmis Comisiei de Control SRI, Inspectiei Judiciare si presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Basescu spune ca mecanismul folosit arata cum se ajungea la politicieni.

"Asta probeaza de data aceasta un sistem. Ii prinzi si pe miutitor si pe cei mituiti si pentru a scapa dau un nume de om politic important. Documentul vizeaza Gala Bute. Cei mentionati in document ori au fost disjunsi ori denuntatori dupa ce au dat si 8 declaratii", a afirmat senatorul PMP.

Traian Basescu a afirmat, in plenul Senatului, ca a luat decizia de a face publice informatiile, dupa datele aparute marti legate de raspunsul DNA referitor la implicarea SRI in intr-un dosar penal. Desi nu a dat numele dosarului, din declaratii reiese ca este vorba de adresa din dosarul lui Liviu Dragnea.

Pronuntarea definitiva in dosarul Gala Bute a fost stabilita de instanta pentru 23 mai.

DNA a raspuns solicitarii instantei supreme referitoare la implicarea SRI in dosarul Gala Bute, mentionand ca, pe parcursul urmaririi penale, a cerut SRI sprijin pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere,o expertiza si declasificarea unor interceptari pe mandate de siguranta nationala

In dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnata, in prima instanta, in martie 2017, la sase ani de inchisoare pentru mai multe fapte. In acelasi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Nationale de Investitii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnata la trei ani de inchisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la luare de mita, Dragos Botoroaga la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare, in timp ce fostul secretar general in MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita.

Fostul presedinte al Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanta suprema la patru ani de inchisoare pentru complicitate la luare de mita, cinci ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si trei ani pentru inca o infractiune de evaziune fiscala, instanta contopind pedepsele si dispunand o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare.

Pe de alta parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosirea influentei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img