vineri, 19 aprilie, 2024

Bauturile care favorizeaza aparitia cancerului de san

Distribuie:

Publicat:

Consumul a trei bauturi indulcite cu zahar pe saptamana ar putea sa iti faca sanii mai desi, crescand in acest fel riscul de a face cancer la san, potrivit unui studiu publicat in jurnalul BMC Public Health. Ce a presupus cercetarea: 776 de femei aflate la premenopauza si 779 de femei aflate la postmenopauza au fost recrutate de cercetatorii de la Universitatea Laval din Quebec, Canada. Pentru fiecare femeie, densitatea sanilor a fost evaluata prin examinarea cu ajutorul mamografiilor. Apoi femeile au raspuns unui chestionar – in formular erau intrebate cat de des consuma alimente dulci (cum ar fi ciocolata, tort, prajituri, inghetata), bauturi indulcite cu zahar si cat de multe linguri de zahar isi adauga la bauturile sau la alimentele pe care le consuma.

Rezultatele? Oamenii de stiinta au gasit o asociere intre consumul de zahar si densitatea crescuta a sanilor in randul ambelor grupuri de femei – premenopauza si postmenopauza. Cu toate acestea, a fost ca si cum femeile aveau doua biologii. Femeile aflate la postmenopauza care au mancat mai multe alimente care includ grasimi au vazut o crestere a densitatii sanului, in vreme ce femeile aflate la premenopauza au experimentat o dansitate mai mare a sanului atunci cand au consumat bauturi indulcite cu zahar. Si aceste femei nu au consumat zahar din belsug; participantele la studiu au baut doar trei bauturi indulcite cu zahar pe saptamana. Ce inseamna asta: Zaharul creste migrarea celulelor mamare catre acelasi loc, spun cercetatorii, ceea ce poate explica de ce femeile aflate la premenopauza care au consumat bauturi indulcite cu zahar au fost cu 3% mai predispuse sa aiba o densitate mare a sanilor decat femeile care nu au consumat bauturile dulci. O densitate mare a sanilor creste riscul de a dezvolta cancer la san, prin faptul ca face mai grea depistarea tumorilor pe mamografii.

Concluzia: Oamenii de stiinta spun ca trebuie realizate mai multe studii, in special in randul populatiilor unde consumul de zahar este ridicat. Dar pana atunci, asocierea dintre consumul de zahar si predispozitia la o densitate mare a sanilor, oricat de mica, este semnificativa. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img