joi, 28 martie, 2024

Biblioteca Municipala “Mihai Ralea” Husi – 99 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania

Distribuie:

Publicat:

Prefectul Isabel BOGDAN a participat astazi la Simpozionul ”Unirea Basarabiei cu Romania-99 de ani”, organizat de profesorul Costin CLIT, de la Colegiul National “Cuza Voda” Husi, si gazduit de Biblioteca Municipala “Mihai Ralea”.
 ” Odata ce ne apropiem de marcarea celor 100 de ani de la Marea Unire, e bine ca acordam o anumita insemnatate zilei de 27 martie 1918, cand Basarabia s-a unit cu Romania, act voit de o natiune intreaga. Ziua de 27 martie nu poate fi ignorata de nici un istoric, fiindca reprezinta primul pas spre Marea Unire din 1918, Basarabia fiind prima provincie care a facut pasul spre reintregirea tarii. La 99 de ani de la proclamarea unirii Basarabiei cu tara mama, decizia luata democratic, de Sfatul Tarii, inseamna identitate si spiritualitate romaneasca, fiindca vorbim despre un tinut care a optat pentru unificarea cu Romania printr-o vointa recunoscuta la nivel international. Chiar daca destinul comun al Basarabiei si Romaniei a fost anulat la 28 iunie 1940, in baza pactului secret Ribbentrop-Molotov, nu trebuie sa uitam de insemnatatea momentului, unul crucial pentru afirmarea identitatii nationale”, a precizat prefectul Isabel BOGDAN.
Despre momentul unirii de la 27 martie 1918 au mai vorbit senatorul Ion Hadarca, Teodora Candu, de la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala, Mariana Taranu, de la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Stiinte a Moldovei, col. (r ) Andrei Covrig, col. (r ) Mihai Focsa, prof.dr. Dumitru Marin si prof.Stefan Plugaru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img