vineri, 29 martie, 2024

Bilanț sumbru al inundațiilor din SUA: Trei morți și pagube de peste un miliard de dolari

Distribuie:

Publicat:

Apele au început să se retragă marţi din regiunea Midwest, Statele Unite, afectată de inundaţii istorice, care au dus la moartea a cel puţin trei persoane şi au provocat pagube estimate la peste un miliard de dolari în statul Nebraska, potrivit AFP, potrivit agerpres.ro.

Creşterea nivelului apelor, care a afectat în special Nebraska şi Iowa, a fost provocată de o furtună puternică declanşată săptămâna trecută şi de topirea rapidă a zăpezilor.

Sute de locuinţe şi sedii de companii au fost inundate, numeroase drumuri deteriorate şi poduri de pe mai multe râuri au fost luate de ape.

Vicepreşedintele american Mike Pence urmează să se deplaseze marţi în Nebraska, pentru a vizita regiunile sinistrate. Nouă adăposturi au fost puse la dispoziţia persoanelor nevoite să-şi părăsească locuinţele.

Autorităţile statului Nebraska au estimat valoarea pagubelor produse, atât din bunuri publice, cât şi private, la 600 de milioane de dolari.

Organizaţia care reprezintă agricultorii din Nebraska a estimat, la rândul său, pierderile la 1 miliard de dolari la nivelul recoltelor şi al efectivelor de animale.

"Nu vom şti decât după un anumit timp care au fost cu exactitate pierderile, dar n-aş fi surprins dacă s-ar ridica la peste un miliard de dolari pentru agricultura din Nebraska", a declarat pentru postul de televiziune The Weather Channel Steve Nelson, responsabil în cadrul Nebraska Farm Bureau.

Potrivit agenţiei meteorologice naţionale (NWS), chiar dacă apele se retrag în unele regiuni, inundaţiile vor persista în estul statului Nebraska şi în vestul Iowa, precum şi în unele zone din Missouri şi din jurul Mississippi.

Două persoane şi-au pierdut viaţa săptămâna trecută în Nebraska şi o alta în Iowa, după ce vehiculele în care acestea se aflau au fost luate de ape.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img