joi, 25 aprilie, 2024

Bilirubina: Arată starea de funcționare a ficatului – Ce înseamnă dacă ai valori mari

Distribuie:

Publicat:

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii biliari.

De câte tipuri este bilirubina

Bilirubina poate fi clasificată ca bilirubina indirectă (liberă sau neconjugată) câtă vreme ea circulă și este considerată bilirubina directă după conjugarea în ficat cu acid glucuronic.

Care sunt valorile normale ale bilirubinei la adulți?

Valorile normale ale bilirubinei în sânge variază de la 0 la 0,4 mg/dL.

Bilirubina totală (directă și indirectă) variază de la aproximativ 0,2 la 1,2 mg/dL (unele laboratoare pot avea un prag mai mare, de până la 1,9 g/dL).

Valorile prea mici ale bilirubinei se pot datora anumitor medicamente, cum ar fi teofilina, fenobarbitalul, cât și nivelurilor ridicate ale vitaminei C.

Așadar, pentru adulți de peste 18 ani, bilirubina totală normală poate fi de până la 1,2 miligrame pe deciliter (mg / dl) de sânge. Pentru cei sub 18 ani, nivelul normal va fi 1 mg / dl. Rezultatele normale pentru bilirubina conjugată (direct) trebuie să fie mai mici de 0,3 mg / dl. Bărbații tind să aibă niveluri de bilirubină ușor mai mari decât femeile, potrivit doc.ro. Nivelurile scăzute de bilirubină nu reprezintă, adesea, o preocupare.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img