miercuri, 27 martie, 2024

Bittwatt, sistemul care propune optimizarea tranzacţiilor de curent electric, intră şi în Romania în mai (INACO)

Distribuie:

Publicat:

Bittwatt, o nouă soluţie generată de o iniţiativă românească, prin care se propune optimizarea tranzacţiilor de curent electric, intră pe piaţa din România din luna mai, a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, Andreea Paul, preşedinte INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Iniţiativa a fost lansată pe piaţa internaţională şi a atras deja peste 25 de milioane de dolari, fiind cotată în Japonia şi Singapore.

"Am semnalat încă de anul trecut problemele de tip cartel, lipsa de transparenţă, preţuri artificial umflate etc. Care dereglează sistemul de achiziţii şi preţuri ale curentului electric. Situaţia este valabilă şi pentru gaze naturale sau combustibili. România şi celelalte ţări ale lumii au acum o soluţie la problemele de acest tip, soluţie generată chiar de o iniţiativă românească. Bittwatt este un sistem lansat pe piaţa internaţională care propune optimizarea tranzacţiilor de curent electric. Bitwatt pune la un loc producătorii de energie, furnizorii şi clienţii finali într-o structură comună în care producerea şi vânzarea sunt conectate şi tranzacţionarea se face 'în timp real', fără întârzierile care apar în diferite ţări din cauza diferitelor sisteme de reglementare. Se elimină astfel exact timpii morţi care acum creează creşteri de preţuri datorate fluctuaţiilor pieţei şi înţelegerilor dintre actanţii de pe piaţă care favorizeză mărirea speculativă nejustificată a preţurilor", explică Paul.

Potrivit sursei citate, Bittwatt se bazează pe două caracteristici, respectiv: pe un registru transparent al tranzacţiilor şi pe un sistem discret de contracte inteligente între părţi – furnizori/cumpărători care se înregistrează şi decontează automat prin sistemul Blockchain.

"Iniţiativa acestui sistem de reglare/echilibrare şi optimizare a tranzacţiilor de energie nu este singura din lume şi nici din Europa chiar, însă puţini sunt cei care şi-au propus obiective realiste şi reuşesc chiar să facă paşii necesari în tandem cu rapiditatea cu care industria Blockchain se transformă şi evoluează de la zi la zi. Aceste demersuri inteligente şi eficiente sunt de salutat – cu entuziasm chiar – într-o lume şi mai ales într-o ţară în care se pare că inerţia în aplicarea sistemelor novatoare aduce profituri unora şi pierderi din buzunarele multora. Aceste sisteme pun presiune pe birocraţia existentă, dărâmă monopolurile actuale şi ne economisesc banii nouă, consumatorilor finali. Tipul acesta de regândire fără intermediari a producerii şi vânzării de energie reprezintă viitorul, forma ideală de tranzacţionare, perfect echitabilă şi echilibratoare între cei care produc şi cei are cumpără, fără a fi necesară o legislaţie sau o infrastructură nouă", menţionează Andreea Paul.

Iniţiativa Bittwatt a atras, deja, peste 25 de milioane de dolari şi este cotată în Japonia şi Singapore. Platforma va fi disponibilă în luna mai în România prin furnizorul EVA Energy şi în Bulgaria prin Energy Market JSC. Acest lucru va permite furnizorilor şi consumatorilor să îşi publice ofertele şi cererile de furnizare de energie.

Reprezentanta INACO susţine că Bittwatt se bazează pe sistemul de tip Blockchain tehnologie Ethereum, cunoscut românilor pentru moneda sa virtuală, iar Ethereum are printre cei patru membri fondatori un român pe nume Mihai Alisie. "Acestea sunt adevăratele valori ale României, aceasta este reală scală pe care ar trebui să o înfăţişăm publicului larg şi mai ales tinerilor. Acestea sunt iniţiativele decisive, competitive economic pe piaţa internaţională pe care ar trebui să se bazeze strategiile noastre de dezvoltare", afirmă preşedintele INACO.

Conform think-thank-ului, în luna aprilie, 22 de ţări europene au semnat un acord pentru promovarea paneuropeană a sistemului Blockchain, dar România nu este pe lista statelor semnatare, iar "eterna noastră rivală, Bulgaria, este". AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img