vineri, 19 aprilie, 2024

BNR, noi vesti teribile pentru romanii cu credite in lei

Distribuie:

Publicat:

Indicele Robor la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a crescut la nivelul de 2,04%, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Luni, BNR a decis sa mareasca dobanda de referinta de la 1,75% la 2%.

Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei, anunta News.ro.

Totodata, indicele Robor la 6 luni a crescut marti la 2,25%

Luni, indicele a scazut la 2%. Tot luni, BNR a decis sa creasca dobanda de referinta de la 1,75% la 2%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara.

Cresterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor in cazul creditelor in lei.

CITESTE SI: Lovitura crunta pentru romanii cu rate bancare! Banca Nationala a luat o decizie controversata

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2% pe an, de la 1,75% pe an, incepand cu data de 9 ianuarie 2018, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

De asemenea, BNR a mai decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3% pe an, de la 2,75% pe an.

O alta hotarare vizeaza pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

"In sedinta din 8 ianuarie 2018 Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat urmatoarele:

• Majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,00 la suta pe an de la 1,75 la suta pe an incepand cu data de 9 ianuarie 2018;
• Majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la suta pe an de la 0,75 la suta pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,00 la suta pe an de la 2,75 la suta pe an incepand cu data de 9 ianuarie 2018;
• Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit", potrivit unui comunicat al Bancii Nationale.

Romania se apropie de Cehia si Marea Britanie, care au majorat costurile de imprumut, chiar daca guvernatorul Mugur Isarescu a avertizat ca majorarea ratei dobanzii inaintea Bancii Centrale Europene risca sa afecteze stabilitatea financiara. Dar Banca Nationala a Romaniei are putine alternative: inflatia a accelerat in noiembrie, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, desi reducerile de taxe si majorarea salariilor in sectorul public au dus la o crestere anuala a economiei de 8,8% in trimestrul trei din 2017.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img