vineri, 19 aprilie, 2024

BNR: Riscul de creştere a costului de finanţare se numără printre riscurile identificate de bănci

Distribuie:

Publicat:

Riscul de creştere a costului de finanţare ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii cursului de schimb se numără printre riscurile identificate de bănci, conform Sondajului privind riscurile sistemice din iunie 2022, realizat de Banca Naţională a României.

"La nivel naţional, conform Chestionarului privind riscurile sistemice, cele mai mari instituţii de credit autohtone au identificat patru riscuri ridicate şi şase riscuri moderate. Pe fondul incertitudinilor la nivel global, evaluările privind riscurile sistemice reflectă o deteriorare pe anumite categorii şi creşterea numărului de riscuri de nivel ridicat. Riscul privind deteriorarea echilibrelor macroeconomice interne s-a menţinut la un nivel ridicat în ultimii doi ani şi rămâne şi în exerciţiul curent pe primul loc în harta riscurilor. În categoria riscurilor de nivel ridicat se alătură în această rundă a sondajului trei noi riscuri, evaluate ca riscuri de nivel mediu în exerciţiul anterior, respectiv: riscul de creştere a costului de finanţare ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii cursului de schimb cu efecte negative asupra capacităţii de plată a debitorilor, în special a populaţiei şi IMM (locul 2/10), cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar, cu implicaţii asupra solvabilităţii sectorului bancar (locul 3/10), şi riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental (locul 4/10)", se spune în document.

BNR menţionează că în scădere a fost evaluat un singur risc, cel asociat provocărilor la adresa securităţii cibernetice şi inovaţiei financiare, care a coborât la nivel mediu, de la ridicat în sondajul precedent,şi a trecut pe locul 5 în harta riscurilor, potrivit Agerpres.ro.

Conform băncii centrale, riscul de creştere a costului de finanţare ca urmare a majorării ratei dobânzii şi/sau a deprecierii cursului de schimb înregistrează cel mai ridicat nivel, având o probabilitate de apariţie superioară primului risc din harta riscurilor, însă dificultatea de gestionare în cazul materializării este mai redusă.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img