vineri, 19 aprilie, 2024

Boala Alzheimer este reversibila prin schimbarea stilului de viata

Distribuie:

Publicat:

Au fost dezvaluite rezultatele unui nou mod de a trata maladia Alzheimer, in baza studiului desfasurat de oamenii de stiinta de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).  Descoperirile sunt spectaculoase. Chiar daca studiul nu a vizat un numar foarte mare de participanti, progresul inregistrat de fiecare pacient a fost remarcabil, astfel incat la finalul experimentului toti pacientii se situau in limitele normale in ceea ce priveste functiile cognitive si de memorare. La nivel functional rezultatele sunt echivalente cu identificarea unei modalitati de vindecare a bolii Alzheimer.
Rezultatele obtinute sunt remarcabile, nu numai pentru ca boala Alzheimer se manifesta din ce in ce mai des in cazul persoanelor de varste inaintate, ci si pentru ca tratamentele disponibile nu ofera o imbunatatire notabila a starii pacientilor. In iulie 2018 un studiu realizat asupra pacientilor a demonstrat ca noul medicament pentru Alzheimer numit LMTX nu aduce decat un avantaj minim pentru tratarea bolii. Dupa aceea a fost lansat un alt medicament care trebuia sa previna acumularea placilor de amiloid, unul dintre simptomele caracteristice ale maladiei, dar a dat gres inca din faza de testare clinica, iar in urma cu numai 2 luni cel mai nou medicament numit Verubecestat care avea drept scop prevenirea formarii proteinelor de amiloid nu a trecut testele clinice pentru ca efectul lui era similar cu al pastilelor placebo.
 
Ceea ce au descoperit cercetatorii de la UCLA nu reprezinta o noua procedura medicala sau o formula speciala pentru un alt medicament, ci un protocol care se limiteaza la modificari ale stilului de viata, menite sa optimizeze parametrii din punct de vedere metabolic, de exemplu nivelul de inflamare si rezistenta la insulina, care sunt de obicei conectati cu boala Alzheimer. Participantii la studiu au primit consiliere pentru a-si crea un meniu zilnic care sa includa 3-4 portii de legume, au exersat tehnici de reducere a stresului, s-au odihnit atat cat trebuie si au facut miscare. 
 
Acest studiu nu este remarcabil numai pentru rezultatele uimitoare care au fost obtinute, ci si pentru ca s-a reusit tratarea unei boli cronice, extrem de complexe. Desi s-a incercat intens sa se identifice baza moleculara a maladiei Alzheimer si sa se gaseasca terapii eficiente si medicamente care sa o vindece, succesul a fost mereu foarte limitat pana in momentul in care a avut loc acest studiu.

In opinia cercetatorilor situatia este similara cu lupta impotriva diabetului sau a bolilor cardiace pentru ca, desi exista medicamente pentru a tine aceste afectiuni sub control, toate au efecte secundare si nu s-a gasit o vindecare. Oamenii de stiinta de la UCLA au recunoscut dificultatile cu care se confruntau si au decis sa aplice o abordare foarte diferita de ceea ce se incercase pana atunci.

Pornind de la premiza ca boala Alzheimer este o manifestare a unui sistem complex aflat in dezechilibru, au incercat sa optimizeze sistemul, in loc sa trateze manifestarile punctuale. Cu alte cuvinte au lasat deoparte cercetarile complicate din zona moleculara si s-au focalizat pe organism ca intreg. Nu se poate spune exact cum a functionat interventia lor, dar la nivel celular rezultatele pozitive s-au facut remarcate rapid. Nu este o metoda complet noua pentru ca se stia deja ca interventiile la nivelul stilului de viata pot tine sub control bolile cardiace, diabetul sau hipertensiunea arteriala. 

Din pacate aceste abordari nu au foarte mult succes pentru ca majoritatea persoanelor considera ca este mai usor sa ia o pastila in fiecare zi. O alta dificultate este determinata de faptul ca modalitatea clasica de tratament este cea prin intermediul medicamentelor, iar specialistii se orienteaza in primul rand spre pastile si de-abia dupa aceea asupra stilului de viata.
 
In urmatorii 30 de ani se preconizeaza o triplare a numarului de cazuri de Alzheimer, asa ca informarea adecvata asupra stiluui de viata benefic devine esentiala. Diabetul si celelalte boli cronice vor avea o evolutie similara, iar incercarea de a stopa aceste probleme doar cu ajutorul medicamentelor nu va fi suficienta. Vestea buna este ca schimbarea stilului de viata poate trata simultan mai multe afectiuni, spre deosebire de medicamente, care sunt prescrise separat pentru fiecare problema de sanatate. sursa: eva.ro

D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img