vineri, 19 aprilie, 2024

Boala autoimună care afectează atât articulațiile cât și alte părți ale organismului: Care sunt primele semne

Distribuie:

Publicat:

Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună, care acționează afectând atât articulațiile, cât și alte organe și sisteme.

Poliartrita reumatoidă are un caracter cronic, și, cu toate că simptomele vin și pleacă, boală se agravează în timp și nu dispare de la sine niciodată. Tratamentul precoce și agresiv este cheia pentru a ușura sau a încetini progresia poliartritei reumatoide.

Boala este mult mai frecventă la femei și la persoanele care au în familie rude de grad apropiat diagnosticate cu această formă de artrită. Factorii declanșatori ai poliartritei reumatoide sunt, în principiu, genetici. Deși se discută și rolul infecțiilor în apariția bolii, acest fapt nu a fost încă concret demonstrat științific.

Poliartrita reumatoidă, o boală a adulților, dar nu numai

Inflamația la nivelul capsulei articulare duce la erodarea progresivă a cartilajului articular, ducând la durere intensă și deformarea specifică a mâinilor de poliartrită reumatoidă (mâna în Z, degete în gât de lebădă, degete în butonieră), potrivit doc.ro. Durerea, inflamația și rigiditatea (redoarea) matinală sunt caracteristicile de bazate ale poliartritei reumatoide observate la examenul clinic, în baza cărora medicul reumatolog poate orienta diagnosticul și poate cere investigațiile necesare.

Poliartrita reumatoidă apare la persoanele adulte, între 35 și 50 de ani, dar poate apărea și la copiii sub 17 ani, caz în care poartă numele de artrită reumatoidă juvenilă sau artrită idiopatică juvenilă (se numește idiopatică deoarece nu se cunoaște cu exactitate factorul care produce boala).

La pacientele însărcinate care au poliartrită reumatoidă, în 80% dintre cazuri boala cunoaște o ameliorare. De obicei, poliartrita reumatoidă se reactivează și apare puseul de boală după nașterea copilului. Cauzele pentru care se întâmplă acest lucru sunt încă neclare, potrivit oamenilor de știință.

Semnele și simptomele poliartritei reumatoide pot fi articulațiile sensibile, calde la atingere, umflate, redoarea, adică înțepenirea articulațiilor, care de obicei este mai intensă dimineața la trezire și după perioadele de inactivitate, oboseala, febra și scăderea în greutate.

COntinuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img