vineri, 29 martie, 2024

Boala care iti distruge organismul fara sa stii. Cat de simplu o poti contracta

Distribuie:

Publicat:

In timp ce hepatita B se transmite cu usurinta pe cale sexuala, riscul ca partenerul sa ia boala fiind maxim, in cazul virusului hepatitei C probabilitatea este mult mai mica, de doar 3 la suta.

Transfuziile cu sange netestat, vizitele dese la stomatolog si la saloanele de cosmetica care nu restecta regulile de sterilizare, folosirea in comun de seringi in cazul consumatorilor de droguri sunt doar cateva dintre caile de transmitere a hepatitelor virale. Dar hepatitele care macina ficatul se pot transmite, de asemenea, prin contact sexual si au o incidenta mai crescuta in tari din Asia, Africa, dar si din Europa de Est. In Romania, se estimeaza ca un numar de 2 milioane de persoane sufera de hepatita B si C, multe nefiind constiente ca au boala. Hepatita de tip A se poate transmite prin sarut sau la cel mai mic contact cu obiectele contaminate de un bolnav. Acest tip de hepatita e extrem de contagioasa. Hepatita A nu se transmite insa prin contact sexual si e cea mai usoara forma de hepatita, fiind suta la suta vindecabila.

Hepatita B este de pana la zece ori mai contagioasa decat virusul HIV, arata studiile. „Hepatita B se transmite prin sange, sperma, secretii vaginale ale persoanei infectate. Gradul de transmitere este ridicat si poate ajunge pana la 100%”, explica Simin Florescu, medic primar boli infectioase la Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes” din Bucuresti.

Surprinzator, hepatita C se transmite destul de greu prin contact sexual. „Riscul de transmitere a hepatitei C pe cale sexuala este de 3%”, adauga medicul infectionist. Riscul nu trebuie neglijat insa nici in acest caz, pentru ca oricand partenerii pot veni in contact cu sangele contaminat al celuilalt. Orice act sexual soldat cu ranirea, taierea partenerilor sau alte traume creste riscul de a contacta hepatita B si chiar C.

Cu cat numarul partenerilor este mai mare, cu atat creste riscul de transmitere. In acest caz, prezervativul asigura protectie in proportie de 99%. „Orice persoana care intretine relatii sexuale cu parteneri multipli ar trebui sa-si ia masuri de precautie: prezervativ, vaccin impotriva hepatitei A si B. Nu exista inca vaccin pentru hepatita C”, mai spune medicul infectionist. Vibratoarele si jucariile sexuale favorizeaza transmiterea hepatitei B, intrucat virusul poate supravietui in afara corpului mai mult de o saptamana. Prin sarut, cel mai usor se transmite hepatita A, mai greu hepatitele B si C. „Depinde insa de mai multi factori: cantitate mare de saliva, taieturi sau rani in cavitatea bucala”, atrage atentia specialistul Simin Florescu.

Probabilitatea de transmitere a hepatitelor nu difera de la barbati la femei, ci depinde mai mult de comportamentul fiecarei persoane. Barbatii care intretin relatii sexuale cu alti barbati sunt de 10-15 ori mai expusi infectiilor cu hepatita B decat persoanelor heterosexuale. Incidenta este, de asemenea, foarte crescuta in randul persoanelor care se drogheaza si fac schimbi de seringi. Saloanele unde se fac tatuaje si piercinguri, cele de cosmetica si cabinetele stomatologice pot fi adevarate „pepiniere” de bacterii si virusuri, printre care si virusuri hepatice, din cauza acelor sau instrumentelor nesterilizate sau sterilizate insuficient.”Nu toti cei care fac parte din grupurile de risc fac automat boala, asa cum nici cei care nu fac parte nu sunt feriti de infectii”, mai spune Simin Florescu.

Nu se poate verifica cu ochiul liber daca partenerul sufera de hepatita, intrucat nu exista niciun simptom evident care sa indice prezenta bolii. Mai mult, unele persoane infecatate arata perfect sanatoase chiar si in stadii avansate de boala sau altele pot fi doar purtatoare ale virusurilor heaptice, fara a face boala. Acest lucru nu inseamna ca nu pot raspandi virusul printre cei sanatosi, dar cu imunitate slaba. Ingalbenirea ochilor si a pielii poate fi un semnal de alarma.”Alte simptome specifice hepatitei sunt febra, oboseala, apetit scazut, greata si senzatie de voma, durere abdominala. Insa doar testele de sange confirma diagnosticul”, arata medicul Simin Florescu.

sursa: doctorulzilei.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img